Galko a Vašečka chcú, aby vojenskí tajní odtajnili rozpočet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Vojenské spravodajstvo by malo odtajniť svoj rozpočet. V novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko a za OĽaNO Richard Vašečka.

Ministerstvo obrany by podľa ich návrhu zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu a to v členení na bežné výdavky a kapitálové výdavky. „Uvedené zverejnenie by podľa navrhnutej úpravy malo poskytovať základný prehľad o objeme vyčlenených finančných prostriedkov a o ich účelovom určení rovnakým spôsobom, ako je to v prípade Slovenskej informačnej služby,“ konštatujú opoziční zákonodarcovia.

Rozpočet navrhujú zverejniť aj v záverečnom účte

Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných v záverečnom účte kapitoly rezortu. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, najmä, či sa v priebehu rozpočtového roka zvýšili alebo znížili.

Novela podľa opozičných poslancov reaguje na súčasnú situáciu, keď jedna spravodajská služba (Slovenská informačná služba) poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť. Naopak, druhá spravodajská služba (Vojenské spravodajstvo) podľa nich vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov.

Právo daňovníkov vedieť viac

„Sme presvedčení, že daňovníci majú právo – rovnako ako pri Slovenskej informačnej službe – dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť Vojenského spravodajstva,“ argumentujú Galko a Vašečka. Návrh podľa nich rešpektuje skutočnosť, že Vojenské spravodajstvo, obdobne ako Slovenská informačná služba, pracuje v režime utajeného charakteru činnosti a preto aj navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedá rozsahu informácií zverejňovaných Slovenskou informačnou službou na jej webovom sídle.

„Je neprijateľné, aby sa naďalej toleroval stav, keď Vojenské spravodajstvo je napriek značnému objemu pridelených finančných prostriedkov takpovediac neviditeľným subjektom, na ktorý majú daňovníci iba povinnosť prispievať bez možnosti získať aspoň základné informácie o účelovom určení finančných prostriedkov vyčlenených na jeho činnosť a o ich reálnom čerpaní,“ uzatvárajú poslanci.

Návrhom sa poslanci budú zaoberať na októbrovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVojenské spravodajské služby