V Mexiku hľadajú desiatky študentov, zmizli po protestoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mexiko
Foto: SITA/AP

LONDÝN 3. októbra (WEBNOVINY) – Zúfalí príbuzní sa pridali k vojakom, aby im pomohli v hľadaní 44 študentov, ktorí zmizli počas protestov v mexickom meste Iguala v štáte Guerrero. Budúci učitelia sú nezvestní od piatku.

Naposledy ich videli, ako ich vohnali do policajných dodávok počas protestov proti pracovnej diskriminácii vidieckych učiteľov. Polícia počas protestov spustila paľbu na autobusy s demonštrantami, pričom zabila šesť ľudí a 17 zranila. V súvislosti s incidentom zadržiavajú 22 policajtov.

Koordinátor miestnej siete ľudskoprávnych organizácií Manuel Olivares uviedol, že pátranie prebieha „na miestach, o ktorých sa vie, že sú nebezpečné, pretože im dominuje organizovaná kriminalita“. Hoci rodiny dúfajú, že študenti sú nažive, pátra sa aj na miestach, ktoré gangy používajú na zakopávanie tiel.

Podľa štátnej prokuratúry sa preverujú indície, že do zmiznutia by mohli byť zapojené drogové gangy. Úrady vydali tiež zatykač na starostu Igualy a jeho bezpečnostného šéfa, ktorí sú na úteku a mohli by byť do násilia zapojení. Štátna vláda ponúkla odmenu milión pesos (59 000 eur) za informácie, ktoré povedú k nájdeniu zmiznutých študentov.

Informovala stanica BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia