Vláda ohrozuje kvalitu života Bratislavčanov, tvrdí kraj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bicykel cyklista nehoda cesta priechod
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 6. októbra (WEBNOVINY) – Poslanci Bratislavského kraja v piatok vyjadrili zásadný nesúhlas s predloženým návrhom zákona o dani z motorových vozidiel.

Ako vyplýva zo schváleného uznesenia, keďže ministerstvo financií neposkytlo vecné argumenty k pripomienkam Úradu Bratislavského samosprávneho kraja, navrhovaný zákon vnímajú ako politické rozhodnutie vlády bez ohľadu na záujmy a potreby občanov Bratislavského kraja. Zastupiteľstvo Bratislavského kraja žiada poslancov NR SR, aby návrh zákona neschválili.

Ako vyplýva z uznesenia, Bratislavský kraj sa v roku 2013 podieľal na celkových príjmoch z dane z príjmov fyzických osôb pre VÚC vo výške 410 miliónov eur sumou 199 miliónov eur a naspäť pre kraj rozdelili z tejto sumy 33 miliónov eur.

„Napriek tomu však občania budú musieť akceptovať zníženie kvality či objemu poskytovaných služieb, na ktoré majú nárok. A to v oblasti sociálnych služieb, zdravotníctva, prímestskej dopravy, kultúry, regionálneho rozvoja, údržby a rekonštrukcie ciest druhej a tretej triedy,“ uvádza sa v schválenom uznesení.

Ako informovalo vedenie Bratislavského kraja ešte v auguste, kraj očakáva v roku 2015 zhoršenie verejných služieb v doprave, školstve a sociálnej starostlivosti, na ktoré pôjde pre zmeny v dani z motorových vozidiel o 25 miliónov eur ročne menej. „Výšku dane si určujú v súčasnosti regióny a je to jediná daň, na ktorú majú regióny ešte dosah. Od januára bude centralizovaná a výška pre kraje bude jednotná. Tento systém najviac poškodí Bratislavský samosprávny kraj,“ informovala hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)