Mládežníci opúšťajú SDKÚ, sú nespokojní s Pavlom Frešom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SDKÚ vyvesilo v parlamente petíciu
Petíciu za zachovanie druhého dôchodkového piliera, ktorú iniciujú opozičné subjekty, už podpísalo viac ako 80-tisíc ľudí. Bratislava, 6. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Kongres združenia mládeže SDKÚ-DS Nová Generácia v nedeľu v obci Viničky v okrese Trebišov odhlasoval zmenu stanov, čím potvrdil vystúpenie zo strany SDKÚ-DS.

Mládežníci sa rozhodli odísť, pretože si myslia, že Pavol Frešo nemá právo po mimoriadnom kongrese strany zotrvať na pozícii predsedu, keď ho väčšina najvyššieho orgánu strany odmietla.

Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA bývalý predseda Novej generácie Tomáš Smutný, delegáti na kongrese rozhodli, že Nová generácia bude ďalej existovať ako občianske združenie. Podľa neho za odchod z SDKÚ-DS hlasovalo 80 percent prítomných delegátov.

Obrazom: Mimoriadny kongres SDKÚ-DS

Mládež SDKÚ bude fungovať ako občianske združenie

Tí členovia Novej generácie, ktorí boli aj členmi SDKÚ-DS, pošlú v pondelok oznámenie o ukončení členstva v strane.

Nová Generácia doteraz nemala právnu subjektivitu, zo stanov fungovala ako mládežnícka organizácia SDKÚ-DS a ako organizačná štruktúra strany. Ministerstvo vnútra už organizácia požiadala o zaregistrovanie OZ Nová Generácia – združenie mladých.

Vystúpenie Novej Generácie z SDKÚ-DS podľa Smutného umožňuje skutočnosť, že stanovy SDKÚ-DS nikde explicitne neuvádzajú, že Nová Generácia je mládežnícka organizácia strany. O tom, že Nová Generácia je mládežníckou organizáciou SDKÚ-DS hovoria stanovy samotnej Novej Generácie.

Združenie bude mať nového šéfa

Mládežníci SDKÚ si na kongrese delegácie zároveň zvolili aj nového predsedu, ktorým sa stal Lukáš Tisoň. Do funkcie ho zvolili po tom, ako padlo rozhodnutie o odchode zo strany. Generálnym sekretárom Novej Generácie sa stal Matúš Molitoris.

Nová Generácia pokračuje podľa Tisoňa v spolupráci s SDKÚ-DS v doterajšej podobe ako súčasť SDKÚ-DS. V Novej Generácii zostala časť mladých, ktorým na nedeľňajšom kongrese neumožnili hlasovať (osem členov), respektíve ktorí hlasovali proti odtrhnutiu od strany (piati delegáti). Tí so svojimi klubmi budú pokračovať v spolupráci s SDKÚ-DS.

Tisoň pre agentúru SITA konštatoval, že sa im už ohlásili bývalí členovia NG, ktorí mali problém s bývalým predsedom Tomášom Smutným, respektíve ktorí boli vylúčení z organizácie s tým, že sa chcú vrátiť. V dohľadnom čase sa podľa Tisoňa uskutoční kongres NG, na ktorom vylúčení členovia vstúpia do organizácie a obnovia sa všetky štruktúry NG.

Nová Generácia je štruktúrou strany SDKÚ-DS s celoslovenskou pôsobnosťou, jej predseda je členom Prezídia SDKÚ-DS s riadnym hlasovacím právom. Vo vedení Novej Generácie pôsobí aktuálne napríklad asistentka poslanca SDKÚ-DS Viliama Novotného Jana Michaleková, ktorá je generálnou sekretárkou, podpredsedníčkou NG je zasa asistentka europoslanca strany Ivana Štefanca Lenka Kožárová.

Počiatky Novej Generácie siahajú k predvolebnej kampani Mikuláša Dzurindu v roku 1998. Členmi NG boli napríklad Martin Urmanič, Tibor Šimoni, Martin Fedor, Kamil Homoľa, Peter Markovič či Zuzana Plháková.

Mal by na čele SDKÚ-DS nahradiť Pavla Freša niekto iný?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin FedorPavol FrešoPeter Markovič
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana