Analytik: Na rozvedených sa často pozerá s dešpektom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biskupi s kňazmi začali Veľkonočné trojdnie
Zeleným štvrtom sa v kresťanskom kalendári začalo Veľkonočné trojdnie (triduum). Pri dopoludňajšej liturgii, ktorá sa koná iba v katedrálach, biskup posvätí oleje a kňazi si obnovujú svoje zasvätenie. Tieto omše na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva slávi biskup so všetkými kňazmi svojich diecéz. V bratislavskom Dóme Sv. Martina tzv. Omšu svätenia olejov (Missa chrismatis) so svojimi kňazmi slávil arcibiskup Stanislav Zvolenský (uprostred). Foto: SITA/Nina Bednáriková

Čo očakávate od synody o rodine?

Očakávam rozsiahlu a otvorenú diskusiu o postavení rodiny v dnešnej spoločnosti, ako aj predstavenie konkrétnych návrhov ako čeliť komplikovaným výzvam. Mediálne, ale pre mnohých ľudí aj existenciálne najzaujímavejšou témou je zjednodušenie procesu anulovania manželstiev a podávanie eucharistie rozvedeným a znovu zosobášeným osobám.

Celkovo má však synoda tri veľké tematické okruhy: ako hovoriť o rodine v dnešnej dobe, ako riešiť najrôznejšie problémy rodín, vrátane rozpadu manželstiev či zväzkov rovnakého pohlavia, a ako prekonať ťažkosti, ktoré majú niektorí veriaci s učením cirkvi.

Myslíte si, že synoda príde s návrhom na zjednodušenie procesu riešenia manželských káuz?

Keďže pápež František zriadil komisiu, ktorá má preskúmať možnosti zjednodušenia a urýchlenia anulácií manželstiev, so zmenami v tejto oblasti sú spojené veľké očakávania. Vatikán však vopred upozornil, že reformovaný bude proces, ale žiadne zmeny v princípe nerozlučiteľnosti manželstva nemožno očakávať. Spochybňovanie nerozlučiteľnosti manželstva odmieta aj kardinál Walter Kasper, ktorý je vnímaný ako protagonista otvorenejšieho prístupu k rozvedeným.

Nemôže sa prípadné zjednodušenie vnímať ako „katolícky rozvod“?

Určite nie, keďže pri rozvode sa posudzuje obdobie po uzatvorení manželského zväzku. Naopak, pri anulácii manželstva sa hodnotí len to, či manželstvo bolo uzatvorené právoplatne. Cirkevné súdy, ktoré riešia proces anulácií manželstiev pritom priznávajú, že v mnohých prípadoch sa podarí dokázať neplatnosť uzatvoreného zväzku. Čiže cirkev manželstvá nerozvádza, len posudzuje platnosť ich uzatvorenia.

Mnohí očakávajú od synody, že znovu zosobášení dostanú možnosť opäť pristupovať k sviatostiam. Svätý Otec vyzýva, aby takýchto ľudí Cirkev sprevádzala. Aká forma je vhodná na takéto sprevádzanie?

Nemožno očakávať, že synoda prijme nejaké všeobecné riešenie, ktoré umožní všetkým rozvedeným katolíkom pristupovať k svätému prijímaniu. Jednotlivé prípady sa budú posudzovať individuálne. Na druhej strane, je potrebné priznať, že vo farnostiach sa na rozvedených často pozerá s dešpektom ako na verejných hriešnikov, takže časom stratia záujem o život cirkvi. Práve toto vytláčanie zo spoločenstva veriacich pápež František odmieta, pričom už jeho predchodca Benedikt XVI. sa ohradil proti takémuto prístupu. Synoda by mala ponúknuť praktické rady k tomu, ako rozvedených integrovať do života cirkvi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež František