Poznáme najtransparentnejšiu mestskú časť Bratislavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Práce na Starom moste obnovili, robotníci rozoberajú pilier
Robotníci začali s rozoberaním piliera Starého mosta. Ide o súčasť obnovenia stavebných prác na rekonštrukcii Starého mosta. Bratislava, 18. september 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 6. októbra (WEBNOVINY) – Najtransparentnejšou bratislavskou mestskou časťou je Petržalka. Vyplýva to z rebríčka Otvorená samospráva 2014, ktorý zostavuje organizácia Transparency International Slovensko.

V hodnotení 100 najväčších slovenských samospráv sa v tomto roku umiestnila Petržalka na šiestom mieste, pričom pri hodnotení získala 67 percent možných bodov. V porovnaní s rokom 2010 však klesla mestská časť v celkovom rebríčku 100 samospráv o dve miesta, pred štyrmi rokmi sa umiestnila na štvrtom mieste so ziskom 66 percent získaných bodov.

Staré Mesto si pohoršilo

Druhé spomedzi bratislavských mestských častí sa v rebríčku transparentnosti umiestnilo Nové Mesto, ktoré skončilo na 15. mieste so ziskom 58 percent možných bodov. Oproti roku 2010 si tak táto mestská časť prilepšila o 27 miest a získala o 16 percent možných bodov viac. Treťou najtransparentnejšou mestskou časťou Bratislavy je Ružinov, ktorý skončil na 30. mieste so ziskom 52 percent bodov. Podobne ako Nové Mesto si polepšil o 26 miest a získal o 14 percent bodov viac.

Hranicu 50 percent získaných bodov v hodnotení už nedosiahlo Staré Mesto, ktoré sa so 49 percentami bodov umiestnilo na 44. mieste a zaznamenalo prepad zo šiesteho miesta v roku 2010, keď získalo 60 percent bodov. V rebríčku nasledujú Podunajské Biskupice na 54. mieste, Rača na 60. mieste, Devínska Nová Ves na 62. mieste, Karlova Ves na 78. mieste, Dúbravka na 83. mieste a Vrakuňa na 97. mieste, ktorá získala 29 percent bodov.

Ľudí nízka transparentnosť demotivuje

Organizácia hodnotila prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb, oblasť predaja a prenájmu majetku, rozpočet, dotácie a granty, oblasť bytov a sociálnych zariadení, personálnu politiku, oblasť etiky a konflikt záujmov, oblasť územného plánovania a činnosti stavebného úradu a hodnotila tiež obecné podniky a investície.

Hlavné mesto sa tento rok na základe hodnotenia Transparency International Slovensko umiestnilo na štvrtom mieste, získalo 69 percent bodov. V roku 2010 získalo 57 percent možných bodov a skončilo na ôsmom mieste. Organizácia hodnotila 100 najväčších samospráv na Slovensku, pričom najväčšie slovenské mestá dosiahli v priemere 47 bodov.

„Aj nízka transparentnosť môže byť dôvodom, že občania sú k práci miest dlhodobo kritickí,“ povedal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Celý rebríček 100 hodnotených samospráv môžu záujemcovia nájsť na stránke Mesta2014.transparency.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriel Šípoš
Firmy a inštitúcie TIS Transparency International Slovensko