Realitný trh v Bratislave ožíva, ponuka bytov rastie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: LEXXUS, a.s.

BRATISLAVA 7. októbra (WBN/PR) – Celková ponuka voľných bytov v bratislavských projektoch po dlhom období poklesu opäť narástla. Na trhu je niečo viac ako 100 projektov s ponukou 2 790 bytov. Druhý bratislavský okres stratil v treťom kvartáli svoje dlhodobé prvenstvo v objeme predávaných bytových jednotiek. V súčasnosti víťazí tretí bratislavský okres, kde sa v 23 projektoch predáva spolu viac ako 730 bytov. Značnou mierou sa o to pričinili štyri nové projekty, ktoré odštartovali predaj viac ako 400 nových bytov.

Medzi nimi nájdeme aj dlhšie očakávaný projekt na Račianskej ulici s názvom Pri Mýte, pričom na tejto parcele bola v nedávanej minulosti naplánovaná výstavba iného projektu – Slovany. Nové projekty sa začali predávať vo všetkých bratislavských okresoch, okrem prvého. Spolu na trh priniesli 644 nových bytov, ktoré sú prevažne určené pre stredný segment trhu.

Naďalej dominuje počet bytov v rozostavaných projektoch, ktorých je o 83% viac ako dokončených bytov. Celú ponuku dopredalo v treťom kvartáli osem projektov, medzi nimi projekty štartovacieho bývania – Ružinovská 1 a Byty Stromová. Štartovacie byty je možné nájsť už len v druhej etape projektu DORNYK. „Existujúca ponuka sa rýchlo vypredala a ďalšie takéto byty na trh neprišli. Posledné byty sa dopredávajú aj vo väčších známych projektoch Manhattan a Tri Veže„, dodáva Michal Zajíček, analytik realitnej kancelárie LEXXUS.

Tohtoročné leto sa po niekoľkých rokoch, počas ktorých neboli zaznamenané znateľné sezónne výpadky dopytu, podpísalo na poklese dopytu najvýraznejšie. Ochladnutie dopytu pravdepodobne vyvolala vypredaná ponuka cenovo dostupných štartovacích bytov, respektíve tieto lacné byty výrazne ovplyvnili dopyt v minulosti a súčasný dopyt možno považovať za normálny.

Priemerná cena voľných bytov sa udržala nad úrovňou 1 800 EUR/m2 bez DPH. So zľavami sa môžeme stretnúť v prípade dokončených projektov, ktoré majú ešte stále širokú ponuku bytov. Naopak zvyšovanie cenníkových cien, respektíve uvádzacích cien sú avizované takmer pri všetkých projektoch predávajúcich takpovediac z papiera, ale hlavne za predpokladu úspešného predpredaja.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi bol tretí kvartál na hypotéky pomerne silný. Spôsobili to úrokové sadzby, ktoré sa vo viacerých bankách dostali pod úroveň 2,5%. Mnohé banky však začali prísnejšie posudzovať žiadosti o 100% hypotekárne úvery. Tento trend sa týka hlavne slobodných žiadateľov (jeden žiadateľ o úver), bez vysokoškolského vzdelania, s príjmom na úrovni priemernej mzdy, hovorí Tomáš Ziegler, hypotekárny špecialista Hypocentrum VIENNA GATE.

Autor: Ing. arch. Michal Zajíček

Zdroj: realitná kancelária LEXXUS, XX REAL a Hypocentrum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia