Galkovi sa máli potrestať za kauzu Véghovcov len policajta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajti dostali nové autá, ide o najväčšiu výmenu v histórii
Akékoľvek informácie, ktoré by mohli pomôcť pri jeho vypátraní, možno oznámiť na linke 158. Foto: ilustračné, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Poslancovi NR SR Ľubomírovi Galkovi (SaS) sa zdá málo, že zodpovednosť za údajný justičný omyl v prípade bratov Véghovcov má niesť len jeden policajt. „Odbiť to tým, že obviníme jedného policajta, nepokladám za poctivé riešenie problému a patričné vyvodenie zodpovednosti,“ vyhlásil Galko na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. „Urobiť z neho obetného baránka nepokladám za fér,“ dodal.

Podľa Kaliňáka je to individuálne zlyhanie

Inšpekcia rezortu vnútra obvinila minulý týždeň policajta I. G. zo zmarenia úlohy verejného činiteľa so závažným následkom. Policajt podľa inšpekcie nenahlásil prokuratúre ani súdu, že má v rukách dôkaz DNA v prospech Petra Végha, ktorého odsúdili na 16 mesiacov za krádež, ku ktorej sa podľa medializovaných informácií napokon priznal jeho brat. „Môžeme si myslieť o tom čokoľvek, či nekryl jeden brat druhého a podobne, ale stal sa justičný omyl. Nemôže sa to skončiť potrestaním jedného policajta, má svojho prezidenta,“ vravel Galko.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) upozornil, že policajt v pozícii vyšetrovateľa je nezávislý a nadriadený mu nemôže diktovať, čo má byť v spise. „Je to individuálne zlyhanie, ťažko by som vinil bývalého policajného prezidenta a ministra, nie sú mu z pohľadu vyšetrovania nadriadení,“ uviedol Kaliňák.

Za mrežami sedel 16 mesiacov nevinný muž

Televízia Markíza informovala, že za mrežami v Leopoldove sedel 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil. Prípad sa začal ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok, policajti ho však chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili. Obvinili ho, obžalovali a súd ho napokon poslal na 16 mesiacov do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise – skutočného Petra Végha.

Podľa zistení televízie bol však páchateľom jeho brat Martin. Inšpekcia rezortu vnútra zistila, že polícia mala k dispozícii analýzu DNA, ktorá jednoznačne potvrdila, že na mieste činu bol Petrov brat. Informáciu z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ dostali v čase medzi rozhodnutím súdu o trestnom rozkaze a jeho právoplatnosťou. Poverený policajt mal toto zistenie nahlásiť prokuratúre a súdu, aby ďalej v trestnom konaní nepokračovali a určili iného páchateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoRobert Kaliňák