Krajcer chce odluku cirkvi od štátu, zvolal predsedov klubov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ježiš, kríž, náboženstvo, viera, veriaci, modlitba
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej Rady SR Daniel Krajcer a Martin Chren (nezaradení) v stredu listom pozvali na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v NR SR.

Podľa poslancov to nebude prvé stretnutie v súvislosti s ich iniciatívou za finančnú nezávislosť cirkvi. „Model odluky cirkvi od štátu sme už predstavili niektorým najvýznamnejším cirkvám. Stretnutia by mali pokračovať na expertnej úrovni, rovnako tak aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácii,“ povedal Daniel Krajcer v stredu pre agentúru SITA.

Bývalý minister kultúry je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu. „Populistické výstrely nič nevyriešia. Slovensko by sa malo odpútať od modelu financovania cirkvi z roku 1949 a prijať moderné a spravodlivé riešenie,” vysvetlil Krajcer.

Krajcer ešte v máji ako člen NOVA prišiel s ambíciou otvoriť diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. Navrhoval, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia. Sumu by mohol rozdeliť medzi viacerých príjemcov. Tento model však nemá zvýšiť povinnosti daňovníka. Ak niekto podľa Krajcera nerozhodne o poukázaní jedného percenta, takéto prostriedky sa automaticky presunú do novozriadeného Fondu na obnovu kultúrneho dedičstva.

Na zabezpečenie plynulého prechodu na nový systém financovania cirkví a náboženských spoločností Krajcer navrhuje prechodné obdobie desať rokov, počas ktorých sa bude cirkvám dorovnávať prípadný rozdiel medzi výnosom z asignácie a výškou adresnej dotácie, ktoré cirkvi dostávajú zo štátneho rozpočtu. Po piatich rokoch bude dorovnávanie postupne klesať. Nemôže tak podľa Krajcera dôjsť k finančnému znevýhodneniu cirkví v období, kým si daňovníci nezvyknú na nový model ich financovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerDaniel LipšicMartin Chren