Hamšík prirovnal triumf nad Španielmi k senzácii na MS 2010

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi
Španiel Gerard Piqué v súboji so slovenským futbalistom Marekom Hamšíkom počas kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 do Francúzska. Žilina, 9. október 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

ŽILINA 10. októbra (WEBNOVINY) – Slovenskí futbaloví reprezentanti neskrývali obrovskú radosť po štvrtkovom víťazstve v Žiline nad Španielskom (2:1) v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016. Jeden z pilierov národného tímu Marek Hamšík, ktorý mal pred duelom zdravotné problémy a bral aj antibiotiká, si v mix zóne pri hodnotení úspešne zvládnutého zápasu spomenul aj na účinkovanie SR na MS 2010.

„Vyhrať nad Španielmi? Je to podobná senzácia, ako keď sme zdolali Talianov na majstrovstvách sveta pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike. Nikto to vtedy ani teraz v Žiline asi nečakal, sme veľmi radi,“ uviedol Marek Hamšík.

Obrazom: Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi

Proti Bielorusku očakáva ťažký zápas

Tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák zvolil v základnej zostave proti „La Furia roja“ variant zameraný na defenzívu, bez typického hrotového útočníka. Jediným „vysunutým“ bol práve Hamšík, ktorého dopĺňali na krajoch Róbert Mak a Vladimír Weiss.

„Môj post nebol ten, na ktorý som zvyknutý. Hral som pre mužstvo a robil, čo sa dalo. Španieli pôsobili naozaj dobre, loptu nám nedali. Keď sme ju však dokázali získať my, tak sme boli nebezpeční a mali sme dobré protiútoky,“ skonštatoval pri hodnotení súboja pod Dubňom 27-ročný hráč talianskeho klubu SSC Neapol.

Hráči SR sú s dvoma víťazstvami a plným počtom 6 bodov na čele kvalifikačnej C-skupiny. Pri septembrovom vstupe uspeli v Kyjeve proti domácej Ukrajine (1:0). „Je to super štart. Taký sme mali aj v kvalifikácii o postup na ME 2012, v úvodných dvoch dueloch sme zdolali 1:0 Macedónsko aj Rusko. Dúfam, že si to nepokazíme. Teraz sa už musíme sústrediť na nedeľňajší súboj v Bielorusku. Očakávam ťažký zápas, ale určite máme na to, aby sme odtiaľ prišli s bodmi,“ dodal Marek Hamšík, ktorý v najcennejšom drese dosiaľ nastúpil 72-krát a strelil 11 gólov.

Pre Pekaríka to bol najkrajší zápas v živote

Pravý obranca Peter Pekarík taktiež sršal po zápase šťastím. „Tento zápas zaraďujem medzi určite medzi najkrajšie a najdôležitejšie v mojej doterajšej kariére. Španielsko totiž patrí k absolútnej futbalovej extratriede. Vyhrať nad takýmto súperom je skvelé, krásny pocit.“

Hráč nemeckého klubu Hertha Berlín ešte doplnil: „Sami sme sa teraz presvedčili, že keď od začiatku dáme do toho srdce, bojovnosť, diváci mužstvo povzbudia, čo nám celý zápas dodáva silu, tak sa dá hrať s každým protivníkom. Aj proti Španielom. Počas 90 minút to síce bolo veľmi náročné, ale myslím si, že víťazstvo sme si za tú bojovnosť zaslúžili. V stretnutí sme veľmi dobre stáli jeden za druhým. Diery, ktoré boli, sme zacelili a vypĺňali sme nebezpečné priestory. Španieli sú strašne silní v hre s loptou, v kombinácii. Ich hráči rotujú, nedržia sa iba na jednom mieste, veľmi ťažko sa bránia. Defenzíva celého mužstva bola vo štvrtok vynikajúca. Kvalifikáciu sme rozohrali veľmi dobre. Teraz sa však už musíme koncentrovať na Bielorusko, kde nás v nedeľu nečaká nič jednoduché.“

Video: Najkrajšie momenty zápasu

Proti Španielom sa hrá zle, lebo sú nečitateľní

Zo senzačného triumfu nad úradujúcim majstrom Európy sa vo štvrtok neskoro večer tešil aj Viktor Pečovský, ktorý je hráčom MŠK Žilina a nastúpil v domovskom stánku. „Španieli sú technicky zdatní, ich kombinácie neskutočné. Hrá sa proti nim zle, lebo sú nečitateľní. Stojí mnoho síl neustále sa presúvať, dostupovať. Sme však radi, že sme to zvládli a predovšetkým dosiahli parádny výsledok 2:1,“ uviedol 31-ročný defenzívny stredopoliar.

Rodák z Brezna pripomenul, že do zápasu išli Slováci so zámerom prehustiť stred ihriska. „Myslím si, že sa nám to aj darilo. Viac sme ich vytláčali do strán a odtiaľ neboli až takí nebezpeční, aj keď mali pár dobrých príležitostí. Pre nás to bol po fyzickej stránke veľmi náročný duel. Španieli umne držali loptu, posúvali hru z jednej strany na druhú. Ku koncu zápasu sme už toho mali dosť, napriek tomu sme ešte dali druhý gól a napokon zažili neskutočnú radosť,“ dodal Pečovský.

Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Takto sa umiera na ihrisku

K oporám slovenskej futbalovej reprezentácie patril aj Ján Ďurica. Skúsený 32-ročný zadák utvoril spolu s kapitánom Martinom Škrtelom v strede slovenskej defenzívy nepriepustný val, útočníkovi FC Chelsea Diegovi Costovi nedovolili skórovať a pripísať si premiérový zápis za španielsky národný tím. „Takto sa bojuje, takto sa hrá, takto sa umiera na ihrisku. A potom sa dostavia aj takéto víťazstvá,“ uviedol po víťazstve 2:1 nad „La Furia roja“ rodák z Dunajskej Stredy.

V hodnotení duelu pod Dubňom pokračoval: „Rozhodla naša bojovnosť, nasadenie. Boli sme pokojní, nepanikárili sme. Vedeli sme, čo chceme hrať – na protiútoky, ktoré nám vyšli v prvom i druhom polčase. Španieli podali dobrý výkon, ale my ešte lepší. A preto sme vyhrali.“

Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Je to skvelý vstup, ale netreba nič podceniť

Tréner futbalistov SR Ján Kozák poslal v 54. min za stavu 1:0 na žilinský trávnik Michala Ďuriša, ktorý vystriedal Vladimíra Weissa. „Mojou úlohou bolo pomôcť tímu najmä v defenzíve. Škoda vyrovnávajúceho gólu. Napokon sme však dali ešte jeden a zvíťazili. Španieli neboli spokojní s remízou 1:1, chceli stále útočiť. Otvorilo sa nám okienko v ich zadných radoch, my sme to využili a premenili na druhý gól,“ skonštatoval 26-ročný Ďuriš, ktorý presným centrom na hlavu Miroslava Stocha asistoval pri rozhodujúcom momente duelu.

„Pozrel som sa. Videl som, že ´Miňo´ tam nabieha. Chcel som ho trafiť. Napokon sa to podarilo, čo je skvelé. Tento výsledok znamená pre celé Slovensko niečo, čo sa tu nedeje každý deň. Verím, že ľudia si budú hľadať cestu do hľadiska a nevypredáme štadión len proti Španielsku, ale aj proti Luxembursku,“ povedal Ďuriš.

Slovensko je na čele kvalifikačnej C-skupiny v boji o postup na ME 2016 do Francúzska. „Je to skvelý vstup, ale netreba nič podceniť. V nedeľu na nás čaká Bielorusko. Bola by škoda, keby sme o štvrtkové ťažko vybojované tri body proti Španielsku prišili v Bielorusku,“ dodal hráč FK Mladá Boleslav Michal Ďuriš.

Slováci senzačne vyhrali v zápase roka nad Španielmi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Hrdina Kozáčik vyzdvihol kolektív

Brankár Matúš Kozáčik po skvelom výkone odmietal prívlastok muž zápasu. Po možno životnom výkone medzi troma žrďami 30-ročný rodák z Dolného Kubína zdôraznil, že počíta sa vždy tímové víťazstvo a presne také Slováci proti úradujúcim majstrom starého kontinentu aj dosiahli.

„Naozaj som si nepočítal svoje zákroky, zvíťazili sme ako tím. Podali sme kolektívny výkon a výsledok sa dostavil. Dôležité bolo, že sme nedostali prvý gól, ale strelili sme ho my. Potom sme kompaktne bránili a Španieli mali s pribúdajúcim časom problémy,“ povedal Kozáčik v mixzóne novinárom. Na otázku, čo bolo z hľadiska celkového úspechu v zápase proti úradujúcim majstrom Európy a svetovým šampiónom spred štyroch rokov najdôležitejšie, odpovedal: „Dodržiavanie taktiky, nepanikárenie a maximálna koncentrácia v každom okamihu. Minúty v závere sa vliekli, ale nakoniec to chalani ubránili.“

Brankár Viktorie Plzeň vnímal nebezpečenstvo od každého španielskeho hráča, nesústredil sa len na hviezdy typu Diega Costu či Cesca Fábregasa. „To by ani nemalo význam všímať si niekoho viac a iného menej. Oni sú všetci nebezpeční v ofenzíve,“ podotkol Kozáčik,

Hoci svoj výkon nepovyšoval nad kolektívny úspech, priznal, že vo štvrtok večer v Žiline to bol jeho najlepší zápas v reprezentačnom drese. „Dúfam, že nebude posledný,“ dodal Kozáčik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján ĎuricaJán KozákMarek HamšíkMatúš KozáčikMichal ĎurišPeter PekaríkRóbert MakViktor PečovskýVladimír Weiss
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentáciaŠpanielska futbalová reprezentácia