Dostál napadol Fica a vládu za odpustenie dlhu Žiline

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia
Kórejskú dedinu postavilo mesto Žilina ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur pre manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Predseda OKS Ondrej Dostál dnes podal podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií na začatie konania vo veci ochrany verejného záujmu. Podnet sa týka uznesenia vlády, ktorým v stredu 8. októbra 2014 na výjazdovom zasadnutí v Žiline umožnila Žiline zbaviť sa dlhu 17,5 milióna eur a smeruje proti premiérovi Robertovi Ficovi a všetkým členom jeho vlády.

Záujmy Smeru-SD boli vraj uprednostnené pred verejnými

„Chceme mestu Žilina pomôcť. A tu sa ukazuje, aké je nevyhnutné spolupracovať, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry Národnej rady SR. A práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom NR SR, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko,“ odôvodnil Fico odpustenie 17,5-miliónového dlhu Žiline za kórejskú dedinu v Krasňanoch. Dostál výboru pre nezlučiteľnosť funkcií navrhuje, aby v rozhodnutí konštatoval, že schválením uznesenia Fico a ďalší členovia jeho vlády porušili všeobecné povinnosti a obmedzenia verejného funkcionára, ktoré im ukladá zákon a aby im výbor uložil pokutu vo výške ročného platu.

Obrazom: Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia

Dostál argumentuje, že podľa zákona „verejný funkcionár je povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verejný funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom“. Vzhľadom na Ficove vyjadrenia o dôvodoch a okolnostiach schválenia uznesenia vlády existuje podľa Dostála vážne podozrenie, že premiér a ďalší členovia vlády pri schvaľovaní uznesenia pred verejným záujmom, ktorý spočíva v účelnom vynakladaní prostriedkov štátneho rozpočtu, uprednostnili osobný záujem.

Odpustenie dlhu Žiline môže ovplyvniť komunálne voľby

„Tento osobný záujem môže spočívať v tom, že odpustenie dlhu mestu Žilina bude verejnosťou vnímané ako úspech primátora mesta Igora Chomu a môže zvýšiť jeho šance uspieť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia 15. novembra 2014 a v ktorých Igor Choma opätovne kandiduje za primátora mesta Žilina,“ vysvetlil Dostál. Choma kandiduje v Žiline za vládny Smer-SD, ktorý zastupuje aj ako poslanec v národnej rade.

Podľa Dostála vláda rozhodnutím v Žiline uprednostnila záujmy politickej strany Smer-SD pred verejným záujmom. Ficove vyjadrenia podľa lídra OKS svedčia o záujme uprednostňovať zo strany vlády a ďalších štruktúr štátu ovládaných stranou Smer-SD tie samosprávy miest a obcí, na čele ktorých stoja nominanti strany Smer-SD pred ostatnými mestami a obcami v SR. „Uprednostňovanie samospráv ovládaných nominantmi vládnej strany pred ostatnými je v rozpore s verejným záujmom a je prejavom uprednostňovania osobného záujmu (politickej strany) pred verejným záujmom,“ upozorňuje Dostál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ChomaOndrej DostálRobert Fico