Rast učiteľských platov je neistý, hovorí Pellegrini o sľube

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa chce postarať o pokračovanie dynamiky rastu platu učiteľov aj v nasledujúcom roku i v roku 2016. Ako v sobotu uviedol v relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), bol by rád, aby platy aj naďalej stúpali minimálne o päť percent.

„Bol by som rád, keby sa našli aj dodatočné zdroje, ale ja musím vychádzať zo stavu štátnej pokladnice a z tempa konsolidácie, ku ktorému sa republika zaviazala,“ uviedol minister školstva. Zároveň dodal, že sa teraz nemôže fixovať na sľub jeho predchodcu a spolustranníka Dušana Čaploviča, že učitelia v základných a stredných školách by mali v roku 2016 zarábať 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve.

Riaditeľ školy je manažér malej školy

Spomínaný záväzok obsahovala Čaplovičova správa o stave školstva. Podľa Pellegriniho táto správa nebola prijatá a lámala sa práve na tomto sľube, ktorý bol v rozpore s možnosťami ministerstva financií. „Blížime sa k tomu záväzku a možno sa to nakoniec aj vydarí. Je otázka, do akej miery bude stúpať priemerná mzda v národnom hospodárstve,“ priblížil Pellegrini.

Súhlasí s ním aj poslanec a člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS), podľa ktorého mala Čaplovičova správa dobré návrhy, ale konkrétne sľúbený záväzok, bol podľa jeho názoru v rozpore s dlhodobými výhľadmi Rady pre rozpočtovú zodpovednosť aj Európskej komisie.

Podľa Pellegriniho v súčasnosti ide o zvyšovanie tarifných platov, to však neznamená, že zriaďovatelia škôl nemôžu ohodnotiť kvalitného pedagóga, ak im to finančné prostriedky dovoľujú. „Na niektorých školách majú platy diverzifikované aj podľa toho, ako je šikovný ten učiteľ,“ uviedol Pellegrini. Riaditeľ školy je podľa neho aj akýsi „manažér malej firmy, ktorá plní štátnu objednávku“, a mal by vedieť ako ohodnotiť šikovnejších učiteľov.

Ucitel skola skolaci
Foto: SITA/Diana Černáková

Učiteľov nemožno hodnotiť podľa výsledkov monitoru

Šéf rezortu školstva v relácii pripustil, že téma hodnotenia kvality učiteľov bola často dávaná do úzadia. Podľa neho to však bolo preto, že nikto nechcel učiteľov hodnotiť, lebo si uvedomoval, že pracujú za nízke platy. Ako dodal, prichádza však doba, keď sa učiteľské platy budú šplhať aj na 1000 eur a vznikne tak na ich hodnotenie aj tlak zo strany spoločnosti.

Prácu učiteľov základných škôl však napríklad nemôžu podľa šéfa rezortu školstva hodnotiť na základe výsledkov Monitoru 9 alebo Monitoru 5. „To závisí aj od toho, v akej oblasti sa škola nachádza, akých má študentov či ako sú mentálne zdatní,“ priblížil Pellegrini. Podľa neho musia začať merať pri základných školách progres počas výučby a poskytnúť aj istú metodickú pomoc, kedy by tí lepší učitelia zaúčali menej skúsených.

Hostia sa v relácii dotkli aj témy redukcie počtu vysokých škôl na Slovensku. Na otázku, či sa bude redukovať počet vysokých škôl, Pellegrini síce priamo neodpovedal, myslí si však, že ak si študenti prestanú vyberať menej kvalitné školy, tie postupne ekonomicky zaniknú. „Ja pevne verím, že minister pripraví také podmienky, že tie budú motivovať nekvalitné školy k zániku,“ doplnil Jurzyca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eugen JurzycaPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR