Hlinov útok na Martvoňa nebude potrestaný, bol to priestupok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hlina
Bitka v parlamente. Foto: Print Screen TA3

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Poslanec národnej rady Anton Martvoň (Smer-SD) nepochodil na generálnej prokuratúre v kauze minuloročnej potýčky, keď ho v rokovacej sále parlamentu napadol nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Martvoň podal na Hlinu trestné oznámenie, polícia však stíhanie nezačala a incident vyhodnotila len ako priestupok. Martvoňovi sa to nepozdávalo a podal opakovaný podnet na generálnu prokuratúru. „Po preskúmaní spisových materiálov sa prokurátor generálnej prokuratúry v celom rozsahu stotožnil s rozhodnutím vyšetrovateľa ako aj podriadených prokurátorov. Opakovaný podnet bez akýchkoľvek opatrení odložil ako nedôvodný,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Začiatkom septembra 2013 napadol Hlina počas prednášania faktickej poznámky Martvoňa, ten vtedy hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým. Hlina k nemu pristúpil a zhodil ho zo stoličky. Martvoň neskôr podal na Hlinu trestné oznámenie za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo.

Video: Útok Hlinu na Martvoňa

„Po roku vyšetrovania vyzerá, že sa celá kauza uzavrela z trestnoprávneho pohľadu, no veľmi zvláštne,“ uviedol v stanovisku pre agentúru SITA Martvoň. Výsledkom je podľa poslanca precedens do budúcnosti, že útok na verejného činiteľa nemôže spáchať iný verejný činiteľ, ale iba neverejný činiteľ – teda radový občan. S takýmto právnym názorom totiž operoval podľa Martvoňa policajný vyšetrovateľ, s ktorým sa neskôr stotožnila aj dozorová prokurátorka. Poslancovi Martvoňovi sa tiež nepáči, že vyšetrovateľ nevypočul ani jedného z poslancov, ktorých navrhol, alebo ktorí boli prítomní v rokovacej sále počas incidentu.

Hlinovi momentálne hrozí pokuta za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. „Ja sa ale aj voči tomu budem brániť, to rozhodnutie nebudem akceptovať,“ povedal Hlina s tým, že rozhodnuté v tejto veci zatiaľ nebolo. Hlina tiež povedal, že skúsi cez mandátovo-imunitný výbor dosiahnuť, aby sa mu Martvoň ospravedlnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaAnton Martvoň
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky