Federer zvíťazil v Šanghaji, predbehol v rebríčku Nadala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Švajčiarsky tenista Roger Federer si pripísal 23. víťazstvo na úrovni World Tour Masters 1000. Foto: SITA/AP

ŠANGHAJ 12. októbra (WEBNOVINY) – Švajčiar Roger Federer nasadený ako tretí zdolal v nedeľňajšom finále dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v čínskom Šanghaji nenasadeného Gillesa Simona z Francúzska 7:6 (6), 7:6 (2) a tešil sa zo svojho štvrtého tohtoročného singlového titulu a celkovo 81. v kariére na hlavnom mužskom profesionálnom okruhu. Odnáša si šek na 798 540 amerických dolárov, zdolaného uteší 391 540 USD.

Federer odsunie Nadala o priečku nižšie

Tridsaťtriročný bazilejský rodák Federer triumfoval v Šanghaji na predmetnom podujatí prvýkrát v kariére, ale v tomto meste sa už v sezónach 2006 a 2007 ozdobil triumfom na koncoročnom šampionáte.

„Cítim veľkú radosť z toho, že som konečne zvíťazil na tomto prestížnom turnaji. Znamená to pre mňa veľmi veľa. Viackrát v minulosti som bol blízko, ale tešiť sa z víťazstva sa mi podarilo až teraz. Som mimoriadne spokojný s tým, ako teraz hrám. Som naozaj šťastný,“ cituje Federera agentúra AP.

Zdolaný finalista Simon poznamenal: „Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Mal som setbal v prvom dejstve a dokonca dva v druhom. Súper však v dôležitých chvíľach zahral skvelé údery. Stále sa ma pokúšal tlačiť a bol dostatočne agresívny.“

Federer sa v pondelok 13. októbra posunie na druhú priečku vo svetovom rebríčku pred Španiela Rafaela Nadala. Jednotkou zostáva Srb Novak Djokovič, ktorý skončil v semifinále práve na rakete Federera. Švajčiar pri svojom vstupe do turnaja v 2. kole odvrátil dovedna 5 mečbalov Argentínčana Leonarda Mayera, v jednom prípade pritom k nemu bola milosrdná páska siete.

Federer dosiahlo 23. víťazstvo na World Tour Masters 1000

Švédom Stefanom Edbergom a švajčiarskym daviscupovým kapitánom Severinom Lüthim trénersky vedený Federer si pripísal svoj 23. primát na úrovni World Tour Masters 1000. V tomto smere je na čele historického poradia Španiel Rafael Nadal s 27 úspechmi. Švajčiar je lídrom podľa počtu zápasových úspechov (309:89).

Dvadsaťdeväťročný Simon prehral aj vo svojom druhom finále takejto kategórie. Už pred šiestimi rokmi v Madride, keď sa tam ešte hralo na tvrdom povrchu v hale namiesto terajšej antuky vonku, nestačil na Brita Andyho Murrayho. Niekdajší 6. muž počítačového poradia Simon sa v pondelok posunie z 29. na 19. priečku v systéme pre nasadzovanie.

Dvojhra – finále:

Roger Federer (Švaj.-3) – Gilles Simon (Fr.) 7:6 (6), 7:6 (2)

Prehľad tenistov s najväčším počtom titulov na turnajoch ATP World Tour Masters 1000:

Rafael Nadal (Šp.) 27

Roger Federer (Švaj.) 23

Novak Djokovič (Srb.) 19

Andre Agassi (USA) 17

Pete Sampras (USA) 11

Andy Murray (V. Brit.) 9

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andre AgassiAndy MurrayGilles SimonNovak DjokovičPete SamprasRafael NadalRoger Federer