Súdna rada SR má voľné iba jedno miesto, kandidátov je päť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Do boja o voľné miesto v Súdnej rade SR sa nakoniec prihlásili piati kandidáti – Štefan Harabin, Dušan Čimo, Martin Bargel, Jozef Vanca a Lenka Praženková. Pre agentúru SITA to potvrdili v kancelárii Súdnej rady SR. Kandidátov je potrebné predložiť v pondelok.

Návrhy môžu prísť do kancelárie rady aj po pracovnej dobe faxom, prípadne môžu byť poslané v termíne aj poštou. Sudcovia svojho deviateho zástupcu budú voliť 25. novembra. Miesto v Súdnej rade SR zostalo voľné po septembrovej zmene ústavy, ktorá oddelila funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a šéfa Súdnej rady SR. Rada má mať 18 členov. Okrem deviatich členov volených sudcami sú v nej aj traja zástupcovia zvolení parlamentom, traja vládou a troch členov deleguje prezident.

Bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR Harabina navrhli desiati sudcovia Najvyššieho súdu SR. Harabin tvrdí, že kandiduje, lebo ho oslovilo obrovské množstvo sudcov, ktorí ho vyzývali ku kandidatúre. Podľa Harabina mu „sudcovia dôverujú v otázke ochrany sudcovskej nezávislosti“.

Voľba bude lakmusovým papierikom

Ďalším kandidátom je Dušan Čimo. Toho navrhlo združenie Za otvorenú justíciu a aj Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave. Predsedníčka združenia Katarína Javorčíková pre agentúru SITA uviedla, že voľba člena Súdnej rady SR bude akýmsi „lakmusovým papierikom, v akom stave je sudcovský zbor na Slovensku“. Bude to súboj princípov, dodala.

Čimo už bol tiež členom rady a podľa Javorčíkovej sa plne osvedčil. Pri rozhodovaní brali do úvahy aj jeho účelové odvolanie. V rade bol od roku 2012 zástupcom parlamentu a návrh na jeho zvolenie predložil Kamila Homoľa z SDKÚ-DS. V septembri, pred voľbou predsedníčky Najvyššieho súdu SR, ho súčasný parlament odvolal a nahradil nominantom Smeru Jánom Slovinským.

Združenie sudcov Slovenska vlastného kandidáta nepostaví

Do rady kandiduje aj žilinský sudca Martin Bargel, ktorého navrhla Sudcovská rada pri Krajskom súde v Žiline. Podľa jej členov spĺňa všetky osobnostné a odborné predpoklady na dôstojné hájenie záujmov sudcov, a to nielen v obvode Krajského súdu v Žiline. Jozef Vanca je kandidátom Sudcovskej rady Krajského súdu Košice. Dnes bol doručený aj návrh Sudcovskej rady bratislavského krajského súdu, ktorá navrhuje Lenku Praženkovú.

Združenie sudcov Slovenska nakoniec vlastného kandidáta nepostaví, potvrdila pre agentúru SITA jeho predsedníčka Dana Bystrianska. Verí, že sudcovia zdvihnú hlavu od práce a rozhodnú správne o svojom zástupcovi v Súdnej rade SR.

Tieto voľby budú mať symbolický charakter a ich výsledok bude ukazovateľom toho, či slovenské súdnictvo „pôjde skôr smerom konzervovania súčasného stavu alebo naopak cestou väčšej podpory reforiem“, konštatoval pre agentúru SITA politológ Grigorij Mesežnikov.

Proti sebe sa postavili dvaja kandidáti s diametrálne odlišným chápaním situácie v súdnictve, odlišným prístupom k výkonu funkcie sudcu ako aj s rozdielnym prístupom k reformám, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČimoGrigorij MesežnikovLenka PraženkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR