Prezident Kiska rozdal ďalší plat, pomohol desiatim rodinám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska sa stal štvrtým prezidentom Slovenska
Nový slovenský prezident Andrej Kiska počas symbolického prevzatia úradu prezidenta SR na nádvorí Prezidentského paláca. Bratislava, 15. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Desiatim rodinám v sociálnej núdzi rozdelil prezident Andrej Kiska svoj septembrový plat. Každá z rodín získala pomoc 518,40 eura. Andrej Kiska ich vybral na základe návrhov neziskových organizácií – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

„Takýto postup pri výbere adresátov pomoci prezident uplatňuje každý mesiac, pričom pomoc od neho dostanú rodiny priamo,“ agentúru SITA o tom informovala Margita Ivaničková z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Pripomenula, že prezident svoj plat ľuďom v núdzi rozdeľuje každý mesiac a plní tak svoj predvolebný sľub.

Prezident rozdeľuje svoj plat každý mesiac

Príspevok dostala napríklad starobná dôchodkyňa z Nitry, ktorá trpí ochorením ALS. Jej manžel odišiel do predčasného dôchodku, aby sa o ňu mohol po celý deň starať. Za opatrovanie však nepoberá nijaký príspevok. Choroba dôchodkyne rýchlo postupuje a s manželom komunikuje už len cez tablet. Žena má problém aj s prijímaním stravy a prehĺtaním. Manželia platia za rôzne vitamínové preparáty, lieky či zdravotnícky materiál. Navyše, musia prerobiť byt na úplne bezbariérový.

Prezident okrem iného pomohol i rodine z východného Slovenska. Otec, živiteľ rodiny so štyrmi maloletými deťmi má ťažké onkologické ochorenie. Jeho manželke sa nedávno skončila materská dovolenka a momentálne si hľadá prácu. Rodina prišla o strechu nad hlavou aj pre finančnú náročnosť liečenia a momentálne žije v ubytovni. Nájom im pohltí väčšinu príjmu a nezostávajú im peniaze na školské potreby či zimné oblečenie.

Pomohol aj matke 10-mesačného bábätka

Príspevok dostala tiež matka z Brezna. Sama sa stará o 18-ročného syna, autistu a pritom má ťažké zdravotné problémy, trpí vážnou formou cukrovky. Rodina žije len z jej nízkeho príjmu. Ich každomesačné náklady sú však vysoké, keďže okrem základných vecí potrebných pre život musí matka platiť za synovu a svoju liečbu.

Andrej Kiska ďalej poslal príspevok aj matke 10-mesačného bábätka z Kopčian, ktoré trpí metabolickou poruchou. Nevie sedieť, držať hlavičku, má kŕče, niekoľkokrát denne potrebuje odsávať. Mladá rodina žije z rodičovského príspevku, prídavkov na dieťa a otcovho občasného zárobku z brigád, informovala Kancelária prezidenta SR.

Podrobne je pomoc prezidenta SR z jeho septembrového platu uvedená na webstránke hlavy štátu, konkrétne na:

https://www.prezident.sk/?spravy-tlacoveho-oddelenia&news_id=19632.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska