Pracovník OSN zomrel v Nemecku na ebolu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ebola
Vírus eboly. Foto: SITA/AP

LIPSKO 14. októbra (WEBNOVINY) – Pracovník Organizácie Spojených národov (OSN), ktorého po diagnostikovaní eboly previezli z africkej Libérie do Nemecka, zomrel na následky vírusu.

Päťdesiatšesťročného Sudánčana previezli do Lipska vo štvrtok a liečili ho na miestnej špecializovanej klinike. Lekári jeho stav od začiatku označovali za „veľmi kritický, ale stabilizovaný“. Napokon však „napriek intenzívnym medicínskym opatreniam“ v pondelok v noci zomrel, informovali v oficiálnom stanovisku zástupcovia nemocnice.

Klinika v Lipsku ubezpečuje verejnosť, že jej nakazenie nebezpečným vírusom nehrozí. Muža tam previezli na špeciálne upravenom lietadle a liečili ho na ostro stráženej izolovanej jednotke. Sudánčan je tretím človekom, ktorý podľahol ebole v Nemecku. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie si nákaza v Afrike vyžiadala už viac ako 4000 obetí.

V Británii začali leteckých pasažierov testovať na ebolu

Británia začala v utorok na svojom najväčšom letisku Heathrow kontrolovať pasažierov, ktorí javia známky nakazenia smrteľným vírusom ebola.

Minister zdravotníctva Jeremy Hunt ešte v pondelok vyhlásil, že očakáva „isté množstvo“ prípadov eboly v nasledujúcich mesiacoch.

Testovať budú najmä pasažierov prichádzajúcich z afrických krajín a v prípade potreby im zmerajú teplotu a rozhodnú o ich hospitalizácii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jeremy Hunt
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov