Kvalita demokracie sa na Slovensku podľa IVO mierne zhoršila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrad, Bratislavský hrad
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Vyradením opozičných poslaneckých návrhov zákonov z rokovania septembrovej schôdze bol zmarený výkon poslaneckého mandátu, zdôraznil v utorok na tlačovej besede politológ Grigorij Mesežnikov. Je to veľmi znepokojivé, bezprecedentné a zlé pre slovenský parlamentarizmus.

K takémuto porušeniu parlamentarizmu nedošlo ani v období mečiarizmu, pripomenul. Nikto nespochybňuje právo väčšiny prerokovať a odmietnuť opozičné návrhy, ale tu išlo o ich vyradenie, upozornil ďalej Mesežnikov. Aj toto je jeden z krokov, ktoré sa podpísali pod zhoršenie hodnotenia v oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu v rámci IVO Barometra v rámci tretieho štvrťroku. Projekt hodnotí kvalitu demokracie vo vybraných oblastiach na Slovensku už siedmy rok.

Mesežnikov ďalej hodnotil oblasť súdnictva. Zvolenie a menovanie novej predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej a novej predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej je síce podľa neho „nádejná vec“, ale je to len prvý krok. Uvidíme, aké kroky budú nasledovať ďalej, dodal. Pripomenul, že Slovensko po druhýkrát zlyhalo a neuspelo so svojimi kandidátmi na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Toto je kauza, ktorá slúži ako indikátor celkového stavu súdnictva a tendencií, ktoré v ňom doteraz prevažovali, dodal.

V súvislosti s Ústavným súdom SR Mesežnikov uviedol, že „už niekoľko rokov sa stal súčasťou akéhosi neformálne vytvoreného spojenectva politicko-inštitucionálneho“. V niektorých prípadoch pri rozhodovaní sudcov tohto súdu prevažujú „politické ohľady“, zdôraznil. Napríklad stále doteraz nebol tento súd schopný rozhodnúť o novele zákona o štátnom občianstve, pripomenul.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Grigorij Mesežnikov
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky