Trnavský kraj vyhlásil súťaž na predaj dvoch nemocníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rooseveltova nemocnica operuje roboticky
Otvorenie nových zákrokových sál a novozriadeného oddelenia robotickej chirurgie v FNsP F. D. Roosevelta za účasti ministra zdravotníctva. Banská Bystrica, 1. marec 2012. Foto: SITA/Karol Slezáček

TRNAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Trnavský samosprávny kraj vyhlásil obchodnú verejnú súťaž na predaj akcií nemocníc v Galante a Dunajskej Strede. Uchádzači o nemocnice môžu svoje návrhy na kúpu akcií podávať do 30. decembra. Otváranie obálok s návrhmi je naplánované na 8. januára. Hodnotiaca komisia bude posudzovať najvyššiu ponúknutú cenu, výšku kapitálových investícií do nemocníc a podnikateľský zámer. Minimálna cena v súťažných podmienkach stanovená nie je.

Záujemca musí spĺňať mnoho kritérií

Nemocnice môže podľa súťažných podmienok získať len záujemca, ktorý už má skúsenosti s prevádzkovaním zdravotníckych zariadení na Slovensku s minimálnou kapacitou 350 lôžok, dosahuje ročný obrat z poskytovania zdravotnej starostlivosti minimálne 15 miliónov eur, splniť však musí aj ďalšie kritériá. Do piatich rokov od získania nemocníc musí do každej z nich investovať najmenej tri milióny eur, z toho milión do dvoch rokov na zhodnotenie budov.

Trnavský samosprávny kraj si vyhradil právo trvalej kontroly v jednotlivých nemocniciach prostredníctvom jeho zástupcov v dozorných radách. Záujemca o akcie nemocníc v Galante a Dunajskej Strede sa musí podľa súťažných podmienok zaviazať, že najmenej desať rokov nadobudnuté akcie nepredá.

Ak chcú záujemcovia o kúpu akcií viac informácií o nemocniciach v Galante a Dunajskej Strede, môžu ich získať v zriadenej informačnej miestnosti, kde budú k dispozícii údaje potrebné pre ich právne a ekonomické posúdenie. Taktiež dostanú jednu možnosť stretnúť sa so zástupcami vedenia jednotlivých nemocníc a budú si nemocnice môcť aj osobne pozrieť. Poplatok za účasť v súťaži bol stanovený na 100 tisíc eur.

O novom vlastníkovi sa rozhodne vo februári

Doručené návrhy na kúpu akcií bude posudzovať jedenásťčlenná komisia, v ktorej je sedem krajských poslancov a štyria zamestnanci úradu samosprávneho kraja. Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja rozhodne o novom vlastníkovi nemocníc vo februári.

Trnavský samosprávny kraj predá všetky svoje akcie Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša v Galante a Nemocnice s poliklinikou v Dunajskej Strede. Zámer predaja schválili krajskí poslanci začiatkom júla tohto roku. Poslanci zároveň zrušili pôvodné uznesenie, podľa ktorého by si kraj v oboch nemocniciach ponechal kontrolný balík akcií. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš vtedy označil predaj akcií za vážny krok k záchrane a zachovaniu funkčnosti oboch nemocníc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Mikuš