Smeru snaha kšeftovať s vodou nedá pokoj, vyhlásil Chren

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nápoj, voda, pitie
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Snaha kšeftovať so zásobami podzemných vôd a rozdávať licencie na ich ťažbu a export nedá podľa nezaradeného poslanca NR SR Martina Chrena poslancom za Smer stále pokoj.

Ako povedal v utorok pre agentúru SITA, po tom, čo v júni tohto roka opoziční poslanci upozornili na netransparentnú schému obchodovania so zásobami pitnej vody v novele zákona o vodách, pozastavil minister životného prostredia Peter Žiga rokovanie o tomto zákone a predložil do parlamentu návrh novely ústavy, ktorá mala vývoz pitnej vody zo Slovenska zakázať.

Text novely ústavy sa dá vykladať dvomi spôsobmi

Predložený text novely ústavy vývoz a predaj pitnej vody zo Slovenska v skutočnosti nezakazuje. „Text novely ústavy je napísaný dvojzmyselne a dá sa vykladať tak, že pitnú vodu je možné i naďalej vyvážať. V súvislosti so stále platnou novelou zákona o vodách to otvára obrovský priestor na netransparentný biznis a aj pre možnosti zarobiť na prípadných súdnych sporoch proti Slovensku,“ upozornil Chren.

Podľa Chrena dvojzmyselnosť znenia novely ústavy potvrdilo viacero ústavných právnikov, s ktorými ho konzultoval. „Mám informáciu, že viacerí kolegovia z hnutia OĽaNO sa obrátili i na Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, ktorý potvrdil, že text novely ústavy sa dá vykladať tak, že je vývoz vody zo Slovenska povolený. Je to teda buď obrovská nekompetentnosť ministra životného prostredia alebo jasný pokus Roberta Fica znova podviesť občanov Slovenska,“ vyhlásil Chren.

Nepotrebujeme meniť ústavu

Predloženú novelu ústavy Chren a niektorí ďalší nezaradení poslanci nepodporia. „Jednak je znenie ústavnej zmeny nejasné a dvojzmyselné. Navyše, nepotrebujeme meniť ústavu, aby sme zabránili Smeru kšeftovať so vzácnymi zásobami podzemných vôd. Naopak, vieme si predstaviť, že by Slovensko mohlo prosperovať z tohto bohatstva, ale muselo by to byť za transparentných podmienok a súťaže, aby nezarábali vyvolené podnikateľské skupiny, ale aby sa tak dialo na prospech všetkých občanov Slovenska,“ povedal Chren.

Parlament bude rokovať o návrhu ústavného zákona v piatok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin ChrenPeter Žiga
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SD