Obeťami obchodu s ľuďmi sú i deti, využívajú ich na žobranie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Násilie, bitka, dieťa
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 18. októbra (WEBNOVINY) – Obeťami obchodovania s ľuďmi sa v dnešnej dobe stávajú už aj deti. Ide najmä o chlapcov vo veku od päť do 18 rokov, ktorí sú z detských domovov alebo zo sociálne vylúčených lokalít, uviedla to riaditeľka slovenskej pobočky organizácie Člověk v tísni Timea Stránská.

Deti sú často zneužívané na žobranie, no tiež na prostitúciu, pričom medzi páchateľmi bývajú aj rodičia. „Keby boli vo vylúčených lokalitách lepšie nastavené sociálne služby a koordinácia aktérov by bola dostačujúca, obetí by bolo menej,“ poznamenala.

Na žobranie zneužívajú ľudí so zdravotným hendikepom

Účelom obchodu s ľuďmi býva nútená práca, prostitúcia, nútené žobranie či nútené sobáše. Na nútenú prácu a prostitúciu sa obchoduje s mladými ľuďmi vo veku od 16 do 25 rokov, na prácu sú zneužívaní ľudia z lepších sociálnych a ekonomických vrstiev, a to zväčša ženatí muži od 25 do 35 rokov. Na nútené žobranie často zneužívajú obchodníci ľudí z najslabších sociálnych podmienok, často so zdravotným hendikepom.

Keďže obchodovanie s ľuďmi pripomenie v sobotu 18. októbra aj Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi, organizácia Člověk v tísni, pobočka Slovensko organizuje dve podujatia. Jedným je víkendové školenie s mladými ľuďmi z vylúčených rómskych komunít k tejto téme, druhým diskusia so študentmi sociálnej práce ako potenciálnymi budúcimi aktérmi, ktorí dokážu pri tejto problematike asistovať.

Syria dieta chudoba
Sýrske deti platia za konflikt najvyššiu cenu. Foto: SITA/AP

Najzraniteľnejšou skupinou sú Rómovia

Ako uvádza organizácia vo svojich najnovších štúdiách, medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva v súvislosti s obchodom s ľuďmi patria Rómovia, ktorí žijú v marginalizovaných komunitách. Zneužívajú ich najmä na nútenú prácu. Najčastejším cieľom migrácie slovenských Rómov sú Veľká Británia, Nemecko a Česká republika. Podľa výskumov, ktoré Člověk v tísni spravil vlani a tento rok, spôsob, ktorým páchatelia najčastejšie lákajú potenciálne obete, je osobný kontakt priamo v rómskej osade.

„Obeť je často naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niekým z okruhu známych,“ uviedla Timea Stránská. Okresy, v ktorých žije najväčší počet potenciálnych obetí, sú Michalovce, Košice – okolie, Snina, Sabinov a Lučenec. „Podľa našich zistení vidíme, že spôsoby vykorisťovania ľudí sú čoraz sofistikovanejšie a vyskytuje sa pomerne časté kumulatívne vykorisťovanie, čiže ľudia sú zneužívaní niekedy dvoma alebo aj tromi rôznymi spôsobmi naraz,“ doplnila.

Rómovia z vylúčených rómskych lokalít sa zo strachu, nedôvery alebo slabého právneho povedomia len zriedka v takomto prípade obrátia na políciu. Tá oficiálne za rok 2013 zistila 11 trestných činov obchodovania s ľuďmi. „Vhodnými prevenčnými aktivitami sú podľa zistení najmä individuálne sprostredkovanie rizík ľuďom priamo v rómskych lokalitách ako aj väčšie povedomie o znakoch obchodovania s ľuďmi u zástupcov lokálnych inštitúcií ako doposiaľ,“ uzavrela riaditeľka slovenskej pobočky Člověk v tísni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia