Lajčák dal Kaliňákovi analýzu novely o štátnom občianstve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kalinak lajcak
Sprava: Minister vnútra Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v stredu na rokovaní vlády odovzdal šéfovi rezortu vnútra Robertovi Kaliňákovi analýzu k pripravovanej novele zákona o štátnom občianstve.

Minister vnútra niekoľko mesiacov tvrdil, že novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá ma zmierniť v stredo platnú legislatívu, má dávno pripravenú, stále však čaká na signál od Lajčáka. Ten prišiel v stredu v podobe spomínanej analýzy, ktorú vypracoval tím expertov rezortu diplomacie. „Ja si ju prečítam a dám k tomu stanovisko. Na budúci týždeň sa k tomu stretneme a možno budeme vedieť viac,“ povedal v stredu agentúre SITA Kaliňák.

Novelizované ustanovenia zákona schválili poslanci Národnej rady SR v roku 2010 ako reakciu na maďarský zákon umožňujúci získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska. Na základe nášho zákona slovenskí občania, ktorí prijmú občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas.

Na sporné ustanovenie, podľa ktorého strácajú slovenské občianstvo všetci, ktorí prijali občianstvo inej krajiny, najväčšmi doplácajú občania Česka. Za nimi nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert Kaliňák