V Nepále zabíjali lavíny, medzi obeťami sú aj dvaja Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepál, lavína
Záchranári odnášajú obete lavín, ktoré zasiahla oblasť Mustang. Tá je veľmi obľúbená medzi turistami, nachádza sa asi 150 kilometrov od Káthmandu pri hranici s Čínou. Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 15. októbra (WEBNOVINY) – Najmenej 25 mŕtvych a desiatky nezvestných si vyžiadala snehová búrka a lavíny v okolí turistickej trasy na desiatu najvyššiu horu sveta Annapurna.

V celej oblasti prebieha intenzívne pátranie po obetiach

Úrady medzičasom potvrdili smrť piatich horolezcov, ktorí boli nezvestní po tom, čo ich zasiahla lavína na vrchu Dhaulágirí. Medzi nimi sú traja nepálski vodcovia a aj dvaja Slováci.

Server Expedition.sk uvádza, že obeťami sú Janko Matlák a Vlado Švancár. Lavína ich zastihla v utorok v základnom tábore, keď sa chytali zdolať 8167-metrovú horu, siedmu najvyššiu na svete. Ich telá našli vo štvrtok. Expedition.sk píše, že ďalších sedem Slovákov a jedného Čecha zachránili pomocou helikoptéry.

V stredu pochovala lavína piatich ľudí v dedine Phu v okresu Manang. Medzi mŕtvymi je jeden Ind a štyria Kanaďania. Traja nepálski pastieri zomreli v rovnakom okrese v pondelok a ich telá objavili v stredu. V utorok si náhla snehová búrka v susednom okrese Mustang vyžiadala životy najmenej 12 ľudí. Záchranárom sa už podarilo nájsť telá dvoch Poliakov, jedného Izraelčana a Nepálčana. V celej oblasti prebieha intenzívne pátranie po obetiach za pomoci armádnych aj civilných záchranárov.

Tento rok je to už druhá vážna tragédia

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 45000 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédiu potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s aktuálnou nepriaznivou poveternostnou situáciou v niektorých častiach Himalájí zriadilo informačnú linku – kontaktný bod pre rodinných príslušníkov slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v oblastiach zasiahnutých snežením a lavínami. Počas pracovného času medzi 8:00 až 16:00 možno kontaktovať poverených zamestnancov ministerstva na tel. č. 02/5978 3750 a v čase mimopracovných hodín na čísle 02/5978 5978.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať