Bôrik je prvý tunel, cez ktorý možno voziť nebezpečné látky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tunel
Foto: SITA/ Viktor Zamborský

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Tunel Bôrik sa stal prvým diaľničným tunelom s povolenou prepravou nebezpečných látok a predmetov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Slovenskej diaľničnej spoločnosti Michal Fúrik.

Vodiči cestnej nákladnej dopravy môžu odteraz využívať diaľnicu D1 v úseku medzi križovatkami Ivachnová a Jánovce bez obmedzenia prepravy nebezpečných látok a predmetov. Nebudú tak prechádzať obývanými oblasťami či chránenými územiami. Podľa Fúrika ide o formu prevencie znečistenia životného prostredia

Podmienky prepravy nebezpečného nákladu upravuje Európska dohoda o medzinárodnej cestnej preprave nebezpečných látok a predmetov (ADR), pričom sa dopravné obmedzenia klasifikujú do piatich kategórií označených ako A až E.

Aby mohol byť tunel Bôrik zaradený do kategórie A (žiadne obmedzenia pri doprave nebezpečných látok a predmetov), NDS umiestnila videodetekčné kamery pred vjazdom a na výjazde z tunela pre každý jazdný pruh v oboch jazdných smeroch. V prípade nehody tak budú môcť pohotovostné služby okamžite reagovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia