Na Slovensku bude prednášať nositeľ troch Pulitzerových cien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bogdanich
Na Slovensko zavíta Walt Bogdanich, trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny. Foto: Derbernold.com

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Na Slovensko zavíta Walt Bogdanich, trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny. Známy novinár vystúpi na budúci týždeň na pôde Univerzity Komenského v Bratislave a Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Študenti a ďalší záujemcovia si na oboch univerzitách budú môcť vypočuť jeho prednášku na tému „Riziká a prínosy investigatívnej žurnalistiky v globálnej ekonomike“.

Prednášky spojené s diskusiou sa uskutočnia v utorok 21. októbra o 16:00 v Aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave a v stredu 22. októbra o 15:00 v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika na Šrobárovej ulici v Košiciach. Konajú sa v rámci programu Nadácie Tatra banky Pulitzer Prize Winner Lecture.

Cena za investigatívu i spravodajstvo

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová, bratislavskú prednášku budú online prenášať na webstránke nadácie Nadaciatatrabanky.sk.

Walt Bogdanich získal Pulitzerovu cenu po prvý raz v roku 1988 za články pre Wall Street Journal o rizikových zdravotníckych laboratóriách. V roku 2005 dostal Pulitzerovu cenu za americké národné spravodajstvo za sériu článkov o firemnom utajovaní zodpovednosti za smrteľné nehody na železničných priecestiach.

Tretiu Pulitzerovu cenu získal v roku 2008 spolu s kolegom z New York Times, Jakom Hookerom, za investigatívne spravodajstvo za články o jedovatých prísadách vo farmaceutických výrobkoch z Číny. Bogdanich vyhral aj štyri Ceny Georgea Polka, Cenu Zahraničného tlačového klubu (Overseas Press Club Award) a Cenu Geralda Loeba za celoživotné dielo v roku 2010.

Trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny

Bogdanich (1950, Chicago, USA) získal titul magistra žurnalistiky na Ohio State University v roku 1976, po absolvovaní štúdia politológie na Wisconsin University v roku 1975. Pracuje ako docent na Fakulte postgraduálneho štúdia novinárstva na Columbia University v New Yorku. Trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny za žurnalistiku je zároveň zástupcom šéfredaktora investigatívneho oddelenia novín New York Times, kde pracuje od roku 2001. Predtým bol investigatívnym producentom americkej televízie CBS, pracoval v ABC News a v denníku Wall Street Journal.

Vstup na prednášky je voľný, ale je potrebné sa registrovať na Uniba.sk/bogdanich. Nadácia Tatra banky prináša prednášky v spolupráci s Nadáciou Petit Academy a Univerzitou Komenského v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie UK Univerzita Komenského v Bratislave