Obrazom: Ľudí trápi zlé financovanie sociálnych služieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pochod za spravodlivé financovanie sociálnych služieb
Účastníci pochodu za spravodlivé financovanie sociálnych služieb, ktorý organizuje Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR, Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Slovenská katolícka charita. Bratislava, 17. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Poskytovatelia sociálnych služieb chcú ich spravodlivé financovanie, aj preto sa dnes približne 300 ľudí stretlo na bratislavskom námestí SNP na verejnom zhromaždení. Žiadajú štát, aby prevzal zodpovednosť za financovanie služieb do svojich rúk a vzal tak túto kompetenciu samospráve, ktorá v zabezpečovaní financovania zlyháva.

Obrazom: Pochod za spravodlivé financovanie sociálnych služieb

„Ak je samospráva, ktorá má v kompetencii zabezpečovať a poskytovať sociálne služby financovaná z verejných zdrojov, tak morálne, právne aj logicky by mala tieto zdroje rozdeľovať spravodlivo,“ povedala pre agentúru SITA predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Milada Dobrotková. Ako dodala, je to napísané aj v slovenskej ústave.

„Ak toto samospráva nerobí a právny rámec v zákone o sociálnych službách alebo ktorýkoľvek iný zákon jej umožňuje, aby tieto zákony obchádzala alebo robila rozdiely, je treba urobiť nápravu,“ povedala.

Požiadavky odovzdali na ministerstve práce

Organizátori zhromaždenia spísali požiadavky a odovzdali ich na ministerstve práce. Žiadajú vrátenie 60-dňovej lehoty do zákona o sociálnych službách na zabezpečenie služby odkázaným občanom, tiež chcú právo na financovanie odo dňa platnosti rozhodnutia o odkázanosti, zabezpečenie kontinuálneho financovania od januára rozpočtového roka a poskytnutie mimoriadnej dotácie na dofinancovanie neverejných poskytovateľov v pôsobnosti VÚC aj v budúcom roku.

„Ak by ministerstvo v apríli tohto roku nedofinancovalo sociálne služby, mnoho zariadení by muselo ukončiť svoju činnosť,“ poznamenala Dobrotková.

Od dnešného zhromaždenia sa však dištancuje Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v SR, ktorá s požiadavkami poskytovateľov nesúhlasí.

Ako v stanovisku uviedol prezident asociácie prijímateľov Silvester Obuch, práve viaceré novelizácie zákona o peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a zákona o sociálnych službách stále viac ruinujú slovenského ťažko zdravotne postihnutého občana, ktorý je na služby odkázaný.

Pochod za spravodlivé financovanie sociálnych služieb
Foto: SITA/Ján Slovák

Služby by mohli byť financované ako v Česku

Prijímatelia preto poskytovateľov a organizátorku zhromaždenia Miladu Dobrotkovú vyzývajú, aby v prípade, že im záleží na slovenskom zdravotne ťažko postihnutom občanovi, spoločne navrhli podmienky spravodlivého financovania.

„Chceme, aby boli sociálne služby financované tak, ako napríklad v Česku. Jedine tie podmienky sú totiž aj pre slovenského občana a jeho rodinu prijateľné a ľudské,“ poznamenal Obuch.

V Českej republike má nárok na príspevok priamo zdravotne ťažko postihnutý občan alebo odkázaný senior a nie poskytovateľ, ako to je u nás. Náklady na príspevok idú v Česku zo štátneho rozpočtu.

„Samotný občan sa pritom rozhodne, či sa za príspevok budú o neho starať jeho najbližší, alebo si objedná sociálnu službu u poskytovateľa,“ vysvetlil prezident asociácie prijímateľov. V Česku sa mesačne vyplácajú sumy ľuďom do 18 a nad 18 rokov podľa toho, aký stupeň závislosti od iných majú.

Pochod za spravodlivé financovanie sociálnych služieb
Foto: SITA/Ján Slovák

Rodiny drahú starostlivosť zvládnuť nevedia

Asociácia poskytovateľov služieb s touto výzvou problém nemá. „Navrhujeme, aby štát riešil financovanie služieb tak, že prevezme príspevok v odkázanosti, v Česku to je tzv. příspěvek na péči, a ten by odkázaní ľudia dostávali od troch rokov veku až pokým to potrebujú, povedzme do smrti,“ povedala Milada Dobrotková z asociácie poskytovateľov.

Bola by to ale štátna dávka, povedala a dodala, že „štát by takto ukázal, že sa o svojich občanov naozaj stará a vyčleňuje na to z rozpočtu financie.“ Ako povedala Dobrotková, ani ministerstvo túto alternatívu nevylučuje a v priebehu nejakého času s ňou podľa nej aj príde.

„Medzi nami a asociáciou prijímateľov neexistuje žiadny rozpor,“ uviedla ďalej pre agentúru SITA. Oni sa podľa nej časom dostanú do stavu odkázanosti, pričom poskytovatelia hovoria o klientoch, o ktorých sa treba starať – kŕmiť ich, prebaľovať, polohovať.

„A v tomto prípade je starostlivosť veľmi drahá, 1 000 až 1 100 eur, a tu potrebujeme podporu štátu, pretože rodiny to zvládnuť nevedia,“ dodala s tým, že s návrhom prijímateľov problém nemajú, aj keď oni majú iné priority.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia