Obrazom: Aktivisti pochodovali za ochranu zvierat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aktivisti pochodovali za ochranu zvierat
Pochod za prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat (ZOOZ) organizovaný občianskym združením Pes v núdzi a Majme srdce. Bratislava, 17. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Aktivisti dnes v Bratislave zorganizovali pochod za prijatie nového komplexného zákona o ochrane zvierat.

Obrazom: Zviera nie je vec, aktivisti pochodovali Bratislavou

Približne stovka ľudí, mnohí z nich zo svojimi psami, prešli trasu od Bratislavského hradu na Hviezdoslavovo námestie, pričom okoloidúcim rozdávali informačné materiály.

Podobné pochody naplánovali občianske združenia Pes v núdzi a Majme srdce aj v Nitre, Košiciach, Prešove, Trnave, Banskej Bystrici a Štúrove.

Zviera nie je vec

Hlavnou požiadavkou aktivistov je, aby boli v novom zákone zvieratá definované ako cítiace bytosti. Momentálne totiž podľa zákona o veterinárnej starostlivosti sú zvieratá kvalifikované ako veci. „Chceme konečne poriadny zákon a aby v ňom boli zvieratá uznané za cítiace bytosti,“ povedala pre agentúru SITA Magdaléna Fülöpová zo združenia Majme srdce.

„Z toho vyplývajú aj ďalšie veci. Chceme aby boli ľudia trestaní za akékoľvek týranie alebo hrubé zaobchádzanie so zvieratami“. Mnohý z účastníkov pochodu mali svojich psov vyzdobených transparentmi s nápismi ako Nie som vec! alebo Vyzerám ako vec?

Aktivisti pochodovali za ochranu zvierat
Foto: SITA/Ján Slovák

Zámer predložili už aj v roku 2011

Podľa Fülöpovej občianske združenia zaslali svoj návrh na takýto zákon na ministerstvo pôdohospodárstva už v roku 2011. „Následne však padla vláda a súčasné vedenie ministerstva sa tým nezaoberá,“ povedala.

Nový zákon by mal podľa aktivistov riešiť aj problematiku nelegálnych množiarní alebo zakázať utrácanie zdravých spoločenských zvierat.

Zámer presadiť zákon s novou právnou definíciou zvierat avizovala aj Slovenská aliancia ochrancov zvierat, ktorá za jeho prijatie spustila petičnú akciu. Na parlamentnej úrovni sa touto problematikou plánujú zaoberať Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová z SaS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik