Nigérijské školáčky prepustia, vláda a Boko Haram sa dohodli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Unesené nigérijské školáčky
Spojené štáty americké vyslali do Nigérie vojakov, ktorí budú pomáhať pri pátraní po unesených nigérijských školáčkach. Foto: SITA/AP

ABUJA 17. októbra (WEBNOVINY) – Nigérijská vláda dosiahla dohodu s islamistickou skupinou Boko Haram o prímerí a prepustení asi 200 dievčat, ktoré uniesli pred približne polrokom.

V piatok to potvrdil tamojší šéf armády Alex Badíh. „Rád by som vás informoval, že sme dosiahli dohodu o prímerí,“ uviedol v oficiálnom stanovisku po trojdňových rokovaniach s militantnou skupinou.

Dohoda sa podľa nemenovaného zdroja z prostredia najvyšších predstaviteľov africkej krajiny týka aj prepustenia dievčat. Bližšie podrobnosti prímeria zatiaľ nie sú známe, rovnako ani spôsob alebo prípadný dátum prepustenia unesených školáčok.

Skupina Boko Haram, v preklade Západné vzdelávanie je zakázané, sa snaží zaviesť v Nigérii islamský štát. Školy v západnom štýle sú ich častými cieľmi. Skupina uskutočnila už viacero masakier na stredných školách a v apríli uniesla 200 školáčok z obce Čibok.

Naopak, školy učiace islamské doktríny nechávajú na pokoji. Od začiatku vojenskej ofenzívy proti islamistom začiatkom tohto roka útočia extrémisti na civilistov mimoriadne často.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať