Šefčovič vystúpi v europarlamente, osud komisie je neistý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sefcovic
Maroš Šefčovič predstúpi pred Európsky parlament. Foto: archívne, SITA/AP

BRUSEL 20. októbra (WEBNOVINY) – Pred príslušné výbory Európskeho parlamentu v pondelok predstúpia dvaja kandidáti na posty v novej Európskej komisii, ktorá sa má ujať svojej funkcie prvého novembra.

Problémy zostave pod vedením luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera spôsobilo odmietnutie slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej na post komisárky pre energetickú úniu.

Rozhodnutie Slovinky zamiešalo karty

Práve jej miesto má zaujať Slovák Maroš Šefčovič, ktorého pôvodne schválili pre rezort dopravy a vesmíru. Ten nakoniec vyhradili pre Bratušekovej náhradníčku Violetu Bulcovú. Tá pred europoslancov takisto predstúpi v pondelok.

Rozhodnutie o oboch má padnúť v utorok, pričom hlasovanie celého pléna zákonodarného zboru EU o Junckerovej zostave je na pláne v stredu v Štrasburgu.

Lídrov schvália vo štvrtok

Vo štvrtok sa počíta s formálnym schválením lídrov na summite členských krajín v Bruseli. Akékoľvek zdržanie v procese by mohlo spôsobiť odsunutie nástupu novej EK na niekoľko týždňov, podotýka portál eubusiness.com.

Juncker musel kalkulovať po škrte zo strany EP, pod ktorého tlakom Bratušeková predminulý týždeň definitívne stiahla svoju kandidatúru za členku výkonného výboru únie. Europarlament ju odmietol ako jedinú spomedzi 27 kandidátov na post eurokomisára. Sporná je stále aj nominácia maďarského exministra zahraničia Tibora Navracsicsa za komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maroš Šefčovič
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEurópsky parlament