V Tatrách zahynul známy cestovateľ, o život prišla aj žena

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turista tatry zachranari
Foto: archívne, SITA/Gabriel Lipták

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Vo Vysokých Tatrách v nedeľu popoludní zahynuli dvaja turisti, agentúru SITA informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby.

Jednou z dvoch obetí bol aj známy horolezec a cestovateľ František Kele. Informovala o tom v Televíznych novinách televízia Markíza. Horská záchranná služba najskôr zasahovala v prípade 36-ročnej Slovenky – tá spadla z vodopádu nad Žabími plesami, ktorý je mimo turistického chodníka.

Turistku sa snažili bezúspešne oživiť

Turistku sa záchranári po príchode na miesto snažili oživovať, ale neúspešne. Počas tejto akcie dostali informáciu o ďalšom páde na zľadovatenom povrchu. Približne o 800 metrov vyššie spadol 78-ročný slovenský turista František Kele, ktorý si ťažko zranil hlavu.

„Po páde utrpel veľmi závažné poranenia viacerých častí tela, náš lekár začal okamžitú resuscitáciu, avšak, žiaľ, nebola úspešná,“ povedala pre televíziu Markíza Zuzana Turočeková z Air – Transport Europe.

Kele bol priekopníkom horolezectva

František Kele mal podľa televízie takmer 600 výstupov, uskutočnil vyše 70 veľkých výprav, navštívil všetky kontinenty, bol najaktívnejším slovenským cestovateľom 20. storočia, trikrát absolvoval cestu okolo sveta a patril medzi priekopníkov staršej generácie horolezcov, ktorí dosiahli svetové výsledky.

Smutné udalosti sa stali počas pretekov vysokohorských nosičov s názvom Sherpa Rallye na Chatu pod Rysmi, ani jedna obeť však nepretekala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia