Výbor pre nezlučiteľnosť bude riešiť odpustený dlh Žiliny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kórejská dedina v Krasňanoch pre manažérov automobilky Kia
Kórejskú dedinu postavilo mesto Žilina ešte v roku 2006 za 17 a pol milióna eur pre manažérov automobilky Kia. V uzavretom a kamerami monitorovanom areáli majú okrem siedmich bytoviek a deviatich rodinných domov k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou či tenisové kurty. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 20. októbra (WEBNOVINY) – Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa bude v utorok zaoberať odpustením dlhu mesta Žiliny štátu zo strany vlády. Návrh podal 10. októbra predseda OKS Ondrej Dostál.

Ako povedal v pondelok pre agentúru SITA predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS), Dostál sa odvoláva na zákon o ochrane verejného záujmu, podľa ktorého verejný funkcionár nemôže poskytnúť výhodu svojmu rodinnému príslušníkovi alebo blízkym osobám. „Dostál sa odvoláva na to, že stranícka príslušnosť znamená určitú blízkosť. Som zvedavý, ako sa s tým vysporiadajú členovia výboru za Smer-SD,“ povedal.

Obrazom: Dlh za kórejskú dedinu ťaží Žilinu dodnes

Dostál chce pokutovať vládu

Dostálov návrh je podľa Novotného na hranici logiky ústavného zákona. „Ústavný zákon je dosť nedokonalý a nemyslí na takéto okolnosti. Výklad Dostála je na hranici zmyslu zákona. Je však nehorázne, aby predseda vlády navštevoval svojich kandidátov na primátorov pred komunálnymi voľbami a rozdával peniaze všetkých daňových poplatníkov alebo odpúšťal ich vrátenie. Zákon na to však nepamätá,“ konštatoval Novotný.

Dostál výboru pre nezlučiteľnosť funkcií navrhuje, aby v rozhodnutí konštatoval, že schválením uznesenia Fico a ďalší členovia jeho vlády porušili všeobecné povinnosti a obmedzenia verejného funkcionára, ktoré im ukladá zákon a aby im výbor uložil pokutu vo výške ročného platu.

Dostál argumentuje, že podľa zákona „verejný funkcionár je povinný pri výkone svojej funkcie presadzovať a chrániť verejný záujem. Pri výkone svojej funkcie verejný funkcionár nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom“. Vzhľadom na Ficove vyjadrenia o dôvodoch a okolnostiach schválenia uznesenia vlády existuje podľa Dostála vážne podozrenie, že premiér a ďalší členovia vlády pri schvaľovaní uznesenia pred verejným záujmom, ktorý spočíva v účelnom vynakladaní prostriedkov štátneho rozpočtu, uprednostnili osobný záujem.

Odpustenie dlhu a komunálne voľby

„Tento osobný záujem môže spočívať v tom, že odpustenie dlhu mestu Žilina bude verejnosťou vnímané ako úspech primátora mesta Igora Chomu a môže zvýšiť jeho šance uspieť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia 15. novembra 2014 a v ktorých Igor Choma opätovne kandiduje za primátora mesta Žilina,“ vysvetlil Dostál. Choma kandiduje v Žiline za vládny Smer-SD, ktorý zastupuje aj ako poslanec v národnej rade.

Podľa Dostála vláda rozhodnutím v Žiline uprednostnila záujmy politickej strany Smer-SD pred verejným záujmom. Ficove vyjadrenia podľa lídra OKS svedčia o záujme uprednostňovať zo strany vlády a ďalších štruktúr štátu ovládaných stranou Smer-SD tie samosprávy miest a obcí, na čele ktorých stoja nominanti strany Smer-SD pred ostatnými mestami a obcami v SR. „Uprednostňovanie samospráv ovládaných nominantmi vládnej strany pred ostatnými je v rozpore s verejným záujmom a je prejavom uprednostňovania osobného záujmu (politickej strany) pred verejným záujmom,“ upozorňuje Dostál.

Vláda uznesením 8. októbra 2014 na výjazdovom zasadnutí v Žiline umožnila Žiline zbaviť sa dlhu 17,5 milióna eur. Dostálov návrh smeruje proti premiérovi Robertovi Ficovi a všetkým členom jeho vlády.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ChomaOndrej DostálViliam Novotný