Prokuratúra: Policajti často meškajú s trestnými oznámeniami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vazenie vazni policia stb vypocuvanie
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Prokuratúra sa v oficiálnej správe sťažuje na to, ako niekedy policajti postupujú pri vybavovaní trestných oznámení. Od doručenia trestného oznámenia by mal policajt do 30 dní rozhodnúť, či začne trestné stíhanie alebo vec odmietne, respektíve odovzdá inému orgánu.

„Poverení príslušníci Policajného zboru a aj vyšetrovatelia pri vybavovaní trestných oznámení konajú často pomaly a túto, i keď poriadkovú lehotu, v niektorých prípadoch nedodržujú,“ konštatuje Správa o činnosti prokuratúry Slovenskej republiky za rok 2013, ktorú predložilo vedenie prokuratúry do národnej rady.

Policajti mávajú problém zorientovať sa v prípade

Dokument prokuratúry uvádza, že zo strany policajtov nejde vždy len o objektívne prieťahy, ako je potreba predvolať osoby či vyžiadať si ďalšie podklady. „V niektorých prípadoch naďalej pretrvávajú nedostatky subjektívneho charakteru (neschopnosť najmä poverených príslušníkov Policajného zboru dostatočne sa zorientovať v problematike a podobne),“ konštatuje materiál.

Podľa správy prokuratúry sa tiež stáva, že aj keď policajti zachovajú 30-dňovú lehotu, ich rozhodnutia sú v niektorých prípadoch vydané bez náležitého zistenia skutkového stavu. Vtedy zasiahne prokurátor, keď napríklad zruší rozhodnutie policajtov, prípadne dá pokyn na doplnenie trestného oznámenia.

Príčinou môže byť slabá prax

Policajné prezídium tvrdí, že prípady, keď prokurátor zruší rozhodnutia policajta, nemožno úplne vylúčiť. „Rozhodnutie policajta o trestnom oznámení je vždy vo forme uznesenia a vyjadruje jeho právny názor, pričom sa riadi základnými zásadami trestného konania,“ uviedla vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Marianna Paulíková. Dodáva, že ak sa prokurátor nestotožní s právnym posúdením veci a rozhodnutím policajta, je oprávnený takéto rozhodnutie zrušiť.

Polícia priznáva, že toto sa môže stať policajtom, ktorí nemajú veľkú prax. Problém, na ktorý poukazuje správa prokuratúry, však nemožno podľa Paulíkovej zovšeobecniť na celú oblasť vyšetrovania polície ani na všetkých vyšetrovateľov a poverených príslušníkov. Prokuratúra spomínané nedostatky policajtov zvykne riešiť na medzirezortných poradách. Polícia sa tiež snaží skvalitňovať odbornú prípravu policajtov a stabilizovať personálne obsadenie miest vyšetrovateľov a poverených príslušníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR