Telá horolezcov, ktorí zahynuli v Nepále, sú na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci
Najmenej 40 mŕtvych a desiatky nezvestných si vyžiadala snehová búrka a lavíny v okolí turistickej trasy na desiatu najvyššiu horu sveta Annapurna. Medzi obeťami sú aj dvaja slovenskí horolezci Ján Matlák a Vlado Švancár. V celej oblasti naďalej prebieha intenzívne pátranie po ďalších nezvestných horolezcoch, medzi ktorými by mali byť aj Česi. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Telá dvoch zosnulých slovenských horolezcov, ktorí zahynuli minulý týždeň v Himalájach, už sú na Slovensku. „Boli dopravené letecky z Nepálu,“ povedal agentúre SITA tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. Ostatní slovenskí horolezci z výpravy v súčasnosti plánujú cestu domov.

Snehová búrka a lavíny si minulý týždeň v Nepále vyžiadali najmenej 40 mŕtvych vrátane dvoch Slovákov – Jána Matláka a Vladimíra Švancára. Lavína ich zavalila v základnom tábore pod siedmym najvyšším štítom sveta Dhaulágirí. V lavínach zahynuli aj horolezci z Poľska, Kanady, Izraela, Indie a Japonska.

Obrazom: V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 4 500 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédia, v apríli pochovala lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

Úrady v Nepále sprísnia pravidlá pre návštevníkov hôr

Nepálske úrady zavedú nové, prísnejšie pravidlá pre horolezcov navštevujúcich tamojšie hory. Tulasi Gautam z vládneho oddelenia pre turizmus v utorok povedal, že Nepál plánuje zaviesť aj lepšie predpovede počasia a pohyb turistov bude bližšie monitorovať.

Návštevníkov hôr bude musieť sprevádzať miestny kvalifikovaný sprievodca a budú si musieť prenajať prístroj GPS, ktorý v prípade núdze pomôže záchranárom zistiť ich polohu.

Horolezci ale aj miestni nosiči a sprievodcovia sa budú musieť zaregistrovať na kontrolných stanovištiach pri vstupe aj výstupe z horolezeckej zóny. Doteraz bola registrácia povinná len pre zahraničných turistov a to len pri vstupe do horskej zóny. Nepálske úrady tiež chcú zlepšiť informovanie o počasí a jeho zmenách, pričom tieto informácie by mali dostávať priamo horolezci. Nové pravidlá by mali začať platiť od novej turistickej sezóny na jar budúceho roku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať