Kiska riešil s Borecom sudcov, vidí svetlo na konci tunela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident Andrej Kiska na brífingu po stretnutí s ministrom spravodlivosti a predsedníčkou súdnej rady. Bratislava, 23. október 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. októbra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska chce čo najtransparentnejší výber sudcov. Zdôraznil to po štvrtkovom stretnutí s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom a šéfkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou.

Bude naliehať, aby boli stanovené jasné, transparentné kritériá, ktoré budú spravodlivé pre každého. Kiska spresnil, že on osobne by bol za to, aby sa prikladala rovnaká váha písomnej aj ústnej časti výberového konania. V súčasnosti je väčšia váha na ústnej časti.

Prezident chce v komisiách viac nesudcov

Prezident by chcel do výberových komisií viac „nesudcov“. Komisie by mali byť podľa prezidenta viac nezávislé. Kiska vyhlásil, že hlava štátu, ktorá menuje sudcov, je na konci celého výberového procesu a nemôže byť detektívom, ktorý bude všetko sledovať a kontrolovať.

Prezident po stretnutí uviedol, že v justícii po posledných legislatívnych aj personálnych zmenách vidí „svetlo na konci tunela“ a viaceré zmeny podľa neho vzbudzujú očakávania, že súdnictvo bude fungovať lepšie. To, že na čele už nie je Štefan Harabin, neznamená, že sme vyriešili všetko, čo v tejto oblasti treba urobiť, dodal. Za dôležité pokladá, aby ani vláda, NR SR a ani sudcovia nestratili energiu, aby systém lepšie fungoval.

Borec pozval ľudí na výberové konania sudcov

Ústna časť výberového konania pri sudcoch je veľmi potrebná. Sudca musí byť v súdnej sieni pánom sporu, konštatoval po stretnutí minister Borec. V súvislosti s výberovými konaniami na sudcov minister uviedol, že už dnes sú verejné a vyzýva preto „všetkých, ktorí majú záujem na transparentných výberových konaniach, nech sa prídu pozrieť“.

Pripomenul, že len tento týždeň bola prijatá zmena v súvislosti s nahrávaním ústnych častí výberových konaní. Bol by som rád, aby sme si počkali, ako to bude v praxi fungovať. Nerobme zmeny každý deň, dodal šéf rezortu spravodlivosti. Prezidentovi povedal, že je pripravený pripraviť po zvážení dobrých nápadov a podnetov ďalšiu legislatív, ale nechce šiť veci horúcou ihlou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR