Horolezca Matláka, ktorý prišiel o život v Nepále, pochovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lavina vrtulnik hory sneh
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek v piatok pochoval zosnulého horolezca plukovníka v zálohe a člena Horskej služby Jána Matláka, ktorý tragicky zahynul počas expedície na Dhaulagiri (8167 m n. m.) – siedmu najvyššiu horu sveta.

Obrazom: V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci

Urobil tak so zodpovedným duchovným za Horskú záchrannú službu Marcelom Senderákom a miestnym správcom farnosti v Zuberci. Na poslednej rozlúčke s vojenskými poctami sa zúčastnili okrem rodinných príslušníkov, priateľov aj členovia poslednej expedície a kolegovia z Horskej záchrannej služby.

Vo svojom príhovore ordinár Rábek poukázal na jeho obetavého ducha v službe druhým. Zosnulý mal blízky vzťah k Ordinariátu a zasadil sa o zriadenie duchovnej služby v Horskej záchrannej službe. Práve on bol jedným z iniciátorov, aby sa teraz už svätý Ján Pavol II. stal patrónom Horskej záchrannej služby.

Ján Matlák

bol členom Horskej služby na Slovensku a pracoval ako inštruktor horolezectva od roku 1995 a inštruktor skialpinizmu od roku 2008.

V Himalájach dosiahol vrchol Šiša Pangma a viedol aj dve expedície na Annapurnu. Posledná expedícia do Nepálu, ktorej bol vedúcim, sa mu stala osudnou. Snehová víchrica zasypala základný tábor, v ktorom zahynulo 39 osôb, a medzi nimi dvaja členovia slovenskej expedície – Ján Matlák a Vladimír Švancár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František RábekJán Pavol II.