Policajta, ktorý tvrdo zakročil voči ženám, zadržali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, policajt, Dopravná policajná hliadka, alk
Dopravná policajná hliadka. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Bratislavského policajta Ľubomíra T. stíhajú za zákrok voči dvom ženám pri cestnej kontrole. Vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva vnútra ho obvinil z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovanie osobnej slobody.

„Za nezákonný policajný zákrok a porušenie základných práv a slobôd poškodených mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Obvineného policajta zadržali, ďalší postup vyhodnocujú. Na obvinenie upozornila televízia JOJ.

Zákrok zachytáva video

Časť zákroku policajnej hliadky voči ženám pri cestnej kontrole zachytáva video, ktoré sa dostalo na verejnosť. Policajt, ktorý v tom čase slúžil na útvare Pohotovostnej motorizovanej jednotky, použil podľa inšpekcie donucovacie prostriedky a predviedol ženy, aj keď na to neboli splnené zákonné podmienky.

Inšpekcia konštatuje, že policajt zastavil auto, v ktorom sedela vodička so svojou dcérou a vypýtal si od nich doklady totožnosti a doklady potrebné na vedenie auta, ktoré mu predložili. Ďalej chcel vidieť povinnú výbavu auta, a tak sa s vodičkou presunuli ku kufru.

Kričal a vyjadroval sa vulgárne

Na vodičku kričal, vulgárne sa voči nej vyjadroval a bezdôvodne vyhrocoval komunikáciu, pričom narušil aj jej osobnú zónu. Podľa vyšetrovateľa k žene bezdôvodne pristúpil a kričiac na ňu sa priblížil tesne k jej tvári, na čo medzi nimi nastal drobný kontakt, keď ho ona reflexívne odtlačila zo svojej bezprostrednej blízkosti.

Obvinený túto situáciu využil na neodôvodnené použitie hmatov a chvatov voči žene. Potom dal pokyn kolegovi, aby jej nasadil putá, tie nasadili aj dcére a pod zámienkou zistenia totožnosti obe predviedli na obvodné oddelenie.

Galko očakáva Kaliňákovo vysvetlenie

Poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko považuje obvinenie bratislavského policajta Ľubomíra T. za veľmi slabý výsledok kontroly ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany Sloboda a Solidarita (SaS) Katarína Svrčeková.

„Týmto sa to nemôže skončiť. Zlyhal systém, a budem dôrazne žiadať vyvodenie zodpovednosti voči nadriadeným tohto človeka aj inšpekcie, a budem sa pýtať, ako mohol prejsť cez psychotesty a roky slúžiť v polícii, keď podľa mnohých svedkov a sťažností nebol v poriadku,“ povedal Galko.

Exminister obrany Galko požiadal o zvolanie mimoriadneho parlamentného brannobezpečnostného výboru, ktorý sa bude konať na budúci týždeň. „Očakávam nielen vysvetlenie ministra Kaliňáka, ale aj konkrétne opatrenia, aby sa takáto strašná situácia už nikdy nezopakovala,“ dodal Galko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováĽubomír Galko