Egypt zaviedol po bombovom útoku na vojakov výnimočný stav

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bombový útok v Egypte
Neznámi útočníci pred budovou policajnej stanice odpálili auto naložené výbušninou, čo malo za následok jej čiastočné zrútenie. Foto: SITA/AP

ISMAÍLIA 25. októbra (WEBNOVINY) – Egypt vyhlásil trojmesačný výnimočný stav v častiach Sinajského polostrova. Stalo sa tak po tom, čo si tam v piatok dva útoky vyžiadali životy troch desiatok vojakov. Išlo o najväčšiu stratu na životoch pre egyptskú armádu za posledné desaťročia.

Prezident Abd al-Fattáh as-Sísí zároveň vyhlásil po pravdepodobných útokoch džihádistov trojdňový smútok. Egyptský hraničný priechod Rafah do Pásma Gazy bol rovnako zatvorený, uviedla štátna televízia. Výnimočný stav začal platiť v sobotu v strede a na severe polostrova.

Akcia bola naplánovaná

Piatkový útok na jedno z kontrolných stanovíšť egyptskej armády na Sinajskom polostrove neprežilo až 33 vojakov, čo predstavuje najkrvavejšiu udalosť svojho druhu v Egypte za posledné desaťročia. Podľa oficiálnych zdrojov, ktoré pôvodne informovali o piatich obetiach, neznáma skupina zaútočila na príslušníkov armády v oblasti vzdialenej približne 15 kilometrov od mesta al-Aríš na pobreží Stredozemného mora.

Akcia bola „dobre naplánovaná“, pričom najskôr pri vojakoch vybuchlo auto, ktoré mohlo byť odpálené samovražedným útočníkom. Ozbrojenci potom údajne stanovište ostreľovali takzvanými reaktívnymi granátmi a vyvolali ďalšiu explóziu, keď zasiahli tank s muníciou.

Útoky islamistov sa stupňujú

Ďalšie dve armádne vozidlá poškodili bomby nastražené na ceste. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, v minulosti však podobné akcie proti egyptským bezpečnostným silám podnikala najaktívnejšia militantná skupina v krajine Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema).

Egyptská armáda spustila veľkú vojenskú kampaň proti militantom na severnom Sinaji minulý rok po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího z Moslimského bratstva, ktorému odňali moc po masových protestoch proti jeho vláde. Útoky islamistov na Sinaji sa odvtedy vystupňovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abd al-Fattáh as-Sísí