Kurdi vybojovali späť mesto Zumár, islamistov obkľúčili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kurdi vybojovali späť severné mesto Zumár
Kurdské sily vybojovali späť jedno z prvých miest obsadené Islamským štátom. Foto: SITA/AP

ARBÍL 25. októbra (WEBNOVINY) – Kurdské regionálne sily získali v sobotu späť od militantov z Islamského štátu severoiracké mesto Zumár a niekoľko okolitých dedín. Informovali o tom bezpečnostné zdroje.

Predstaviteľ kurdských tajných služieb v Zumáre uviedol, že bojovníci kurdskej Pešmergy zaútočili z piatich strán v skorých ranných hodinách po tom, ako koalícia pod vedením USA intenzívne ostreľovala pozície IŠ zo vzduchu. Kurdské sily narazili na tvrdý odpor, než získali prevahu. Podľa hovorcu Pešmergy je však už mesto v kurdských rukách, uvádza agentúra Reuters.

Iracký štát obsadil v krátkom čase rozsiahle územia na severe a západe Iraku ako aj v susednej Sýrii, čím spôsobil medzinárodný šok. Američanmi vedené útoky na podporu miestnych síl sa začali v auguste.

Džihádisti narážajú na ostrý odpor kurdských milícií (Pešmerga), ktoré za vojenskej podpory Západu bránia svoje teritóriá v Iraku i Sýrii. Zumár bolo jedno z prvých kurdských miest, ktoré v auguste v Iraku islamisti získali. Ak by sa ho Kurdom podarilo udržať, zjednodušilo by im to postup na Sindžár, kde IŠ oblieha členov irackej jezídskej menšiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát