Vznik ČSR bol pre Slovensko významný bod, zhodli sa politici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Csr
Miesto tichej spomienky na Václava Havla na Vajanského nábreží pri soche T. G. Masaryka. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Vznik Československej republiky bol podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pre Slovákov výrazným medzníkom v dejinách.

„Jej vznik totiž zabezpečil pevné a medzinárodne uznané hranice Slovenska,“ povedala v pondelok pre agentúru SITA. Zároveň upozornila na dôležitosť prijatia základného dokumentu zrodu a konštituovania Česko-Slovenska, ktorým bola Martinská deklarácia. „Deklarácia slovenského národa patrí medzi kľúčové dokumenty zrodu československého štátu. Navyše martinské udalosti sa odohrávali nezávisle od pražských, pretože počas zasadnutia signatári deklarácie nevedeli o vzniku ČSR,“ povedala.

Vznik ČSR znamenal základ demokracie

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára netreba zabudnúť na svoju históriu. „Národ, ktorý zabúda na svoju históriu, vytrháva svoje korene. Zabúdanie na vytváranie štátu, emancipáciu národa by bola obrovská chyba,“ povedal pre agentúru SITA.

Prvú Československú republiku považuje predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan za významnú súčasť slovenských dejín, lebo to bol spoločný útvar Slovákov a Čechov, ktorý vytvoril priestor pre dozretie politickej reprezentácie Slovenska. „Preto som rád, že tento deň vzniku ČSR (28. október, pozn. SITA) si pripomíname ako pamätný,“ povedal.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka upozornil, že vo zväzku s Čechmi mali Slováci prvýkrát výraznú váhu. „Boli sme vnímaní autonómne,“ uviedol pre agentúru SITA. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník považuje vznik ČSR za bod, ktorý umožnil Slovensku a národu emancipáciu. „Zabránilo sa tým jeho asimilácii a zániku. Vytvorili sa predpoklady, že dnes žijeme v demokratickej Slovenskej republike,“ povedal pre agentúru SITA.

Spojenie Slovákov a Čechov schválili dohody

Spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte schvaľovala Clevelendská a neskôr Pittsburská dohoda podpísaná v USA 31. mája 1918. Dohoda Slovákom zaručovala širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote. Po vzniku štátu však napriek tomu Slováci autonómiu nezískali.

Predstavitelia Národného výboru československého, ktorý sa vyhlásil za zákonodarný zbor, schválili zákon o vytvorení československého štátu 28. októbra 1918. Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom sv. Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k novému štátu – Československej republike. Martinská deklarácia žiadala právo na sebaurčenie Slovákov na základe ich úplnej nezávislosti a vyjadrila vôľu slovenského ľudu žiť v spoločnom štáte s českým národom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľudovít KaníkPavol AbrhanRichard Vašečka