Ústavný súd zatvoril ľuďom ústa, tvrdí Aliancia za rodinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia za rodinu
Hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromik (druhý sprava) a člen petičného výboru Tomáš Kováčik (vpravo) na brífingu Aliancie za rodinu k rozhodnutiu Ústavného súdu SR k otázkam referenda o rodine. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Ústavný súd v utorok zakázal povedať ľuďom svoj názor na rodinu, takto komentujú predstavitelia Aliancie za rodinu rozhodnutie ústavného súdu. Ten v pléne rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie. „Slušní ľudia sa dnes stali obeťou systému, dnes im ústavný súd zakázal povedať svoj názor na rodinu, na to, čo je rodina a my to považujeme za niečo skutočne škandalózne,“ vyjadril sa pred novinármi hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík.

„Toto nie je demokracia, toto je sudcovská tyrania,“ dodal. Podľa Tomáša Kováčika z Aliancie nastáva „sudcovský aktivizmus tak, ako ho vidíme aj v iných krajinách vo svete, a preto symbolicky hovoríme, že nám zatvorili ústa“. Zástupcovia Aliancie za rodinu sa bližšie k verdiktu ústavného súdu nevyjadrili s tým, že tak urobia až na tlačovej konferencii, keď im doručia nález ústavného súdu. Na ďalšie otázky novinárov už neodpovedali a symbolicky si dali pred ústa červené krížiky.

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o rodine

Kiska berie rozhodnutie súdu na vedomie

Prezident Andrej Kiska v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie, najskôr si preštuduje utorkové rozhodnutie ústavného súdu, ktoré mu ešte nedoručili, povedal jeho hovorca Roman Krpelan. Konferencia biskupov Slovenska je sklamaná, že občania sa nebudú môcť v referende vyjadriť ku všetkým štyrom navrhovaným otázkam. Rozhodnutie ústavného súdu berie na vedomie.

Ústavný súd v utorok na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Kisku.

V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka

V súlade s ústavou sú referendové otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a „Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAnton Chromík
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu