Galko: Pri zásahu policajta Ľuboša T. zomrel mladý človek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, policajt, Dopravná policajná hliadka, alk
Dopravná policajná hliadka. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Pri zásahu dnes už obvineného policajta Ľuboša T. podľa poslanca NR SR Ľubomíra Galka (SaS) zomrel pred štyrmi rokmi mladý človek. Ako uviedol Galko dnes na rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru, prihlásil sa mu mladý človek, ktorý tvrdí, že bol očitým svedkom toho, ako pri zákroku tohto policajta zomrel 22-ročný človek. Polícia podľa Galka vtedy kontrolovala auto s tromi mladými ľuďmi pre drogy.

„Chlapec mal slabé srdce a dostal záchvat,“ povedal Galko s tým, že prvá pomoc mu bola poskytnutá neskoro. Svedok podľa neho nechce zatiaľ vypovedať, lebo má strach. „Budem chcieť vedieť, či došlo k úmrtiu v súvislosti so zákrokom tohto „ povedal Galko. Policajný prezident Tibor Gašpar dá ešte v utorok tieto informácie preveriť.

Na policajta bolo podaných 44 sťažností

Podľa Galka na Ľuboša T. bolo podaných 44 sťažností. Galko uviedol prípad, keď taxikára pri kontrole údajne vytiahol cez okienko. „Keby nebolo toto video, ten zákrok sa skončí rovnako, ako spomínaných 44 sťažností,“ tvrdí Galko. Celú záležitosť považuje za systémové zlyhanie a žiada vyvodiť zodpovednosť proti nadriadeným policajta.

„Nie je ideálne, keď sa na policajta príde cez médiá. My v rámci očisty posielame poznatky o zlyhaniach inšpekcii. Systém je dobre nastavený, nezlyhal. Zlyhal jednotlivec,“ povedal Gašpar s tým, že na policajta bolo niekoľko desiatok sťažností, z ktorých opodstatnených bolo päť. Každá sťažnosť bola na niečo iné, teda nie na použitie donucovacích prostriedkov ako v poslednom prípade.

Gašparovi prekáža čiernobiele videnie

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka každý policajt, ktorý je razantný voči páchateľom, má sťažnosti na svoju prácu. „Inšpekčné úrady musia rozlíšiť, kedy je sťažnosť opodstatnená. Som rád, že v tomto prípade inšpekcia postupovala rýchlo,“ uviedol s tým, že je aj spokojný s prácou krajských predstaviteľov polície, pretože v Bratislave stúpa objasnenosť trestných činov. Zároveň upozornil, že Ľuboš T. prichytil približne 900 páchateľov trestných činov, medzi nimi bolo niekoľko desiatok drogových dílerov.

Disciplinárne bol postihnutý štyrikrát, dostal však 32 disciplinárnych odmien. „Jeho nadriadení ho poslali na opakované psychotesty a prešiel nimi,“ uviedol minister s tým, že aj sám obvinený žiadal o psychotesty. Gašpara vždy mrzí, keď zlyhá policajt. „Všetkým poškodeným sa môžeme ospravedlniť. Veľká väčšina policajtov si však plní povinnosti v súlade so zákonom. Prekáža mi čiernobiele videnie,“ uviedol.

Na verejnosť sa dostalo video, ktoré zachytáva časť zákroku bratislavských policajtov voči žene pri cestnej kontrole. Prípadom sa dnes zaoberal parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu. Policajt sedí vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoĽuboš T.Tibor Gašpar