ČSR vytvorila tradíciu demokratických hodnôt, vyhlásil Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (v strede) pri príležitosti 96. výročia vzniku samostatného československého štátu položil kyticu kvetov k Pamätníku M.R. Štefánika v Bratislave. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Československá republika vytvorila tradíciu demokratických hodnôt, na ktorú bolo možno nadviazať v nasledujúcich desaťročiach, keď bolo treba o tieto princípy a hodnoty zápasiť. Vyhlásil to v utorok pri príležitosti 96. výročia vzniku Československej republiky prezident SR Andrej Kiska.

Podľa neho je 28. október 1918 jedným z najvýznamnejších dátumov v moderných dejinách Slovenska. Pripomínať si tento dátum preto považuje za dôležité z hľadiska našej minulosti ako aj z hľadiska demokratickej prítomnosti a budúcnosti, o ktorú sa aj dnes musíme usilovať.

„Bol to prvý štátny útvar, v ktorom sa Slováci konštituovali ako moderný európsky národ a spolu s českým národom sa postavili za princípy parlamentnej demokracie s vysokou mierou občianskych práv,“ vyhlásil prezident. „Tieto práva zaručené neskôr aj ústavou z roku 1920 deklarovali rovnoprávnosť mužov a žien, oboch štátotvorných národov i menšín žijúcich na území Československa, slobodu vierovyznania, tlače, prejavu a zhromažďovania občanov i ochranu súkromného majetku.“ Podľa prezidenta sú tieto hodnoty platné aj dnes.

Vznik Československej republiky vyhlásili v Prahe 28. októbra 1918. Slovenskí politici sa k vyhláseniu pripojili Martinskou deklaráciou z 30. októbra 1918. V Českej republike je tento deň štátnym sviatkom, na Slovensku pamätným dňom.

Andrej Kiska
Foto: SITA/Ján Slovák

Pri pamätníku československej štátnosti v Bratislave si pripomenulo vznik Československa pred 96 rokmi aj niekoľko desiatok ľudí. Boli medzi nimi niekoľkí poslanci národnej rady, aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo či starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová. Organizátor spomienkovej akcie Ondrej Dostál z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) pred zhromaždenými pripomenul, že v parlamente sa rozhoduje o tom, či 28. október bude štátnym sviatkom aj na Slovensku.

„My, čo sme tu, by sme všetci boli radi, keby sa 28. október stal štátnym sviatkom Slovenskej republiky, ale pre nás 28. október štátnym sviatkom – naším sviatkom vždy bol, je a bude,“ povedal Dostál. Podujatie okrem OKS zorganizovali aj Český spolok Bratislava, Klub občanov Českej republiky v SR a občianske združenie Česko-slovenské Mosty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaOndrej DostálPavol FrešoTatiana Rosová