Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra práce Jána Richtera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz Hlina
Predkladateľ návrhu nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina počas rokovania mimoriadnej 40. schôdze NR SR, ktorej jediným bodom programu je návrh na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. októbra (SITA) – Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter zostáva vo svojej funkcii. Opozícia totiž na mimoriadnej schôdzi neuspela s návrhom na jeho odvolanie. Návrh na odvolanie Jána Richtera z pozície šéfa rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny podporilo 50 opozičných poslancov, 77 poslancov Smeru-SD bolo proti a hlasovania sa zdržal jeden opozičný poslanec.

Podnet na odvolanie podpísalo 36 poslancov

Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chcela ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov.

Opoziční poslanci rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčítajú, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Nové pracovné miesta sa podporovali v minulosti

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter počas parlamentnej rozpravy upozornil na to, že vytváranie pracovných miest pre mladých nezamestnaných na exekútorských úradoch podporili aj bývalí ministri práce Jozef Mihál a Ľudovít Kaník. Úrady práce počas ministrovania Ľudovíta Kaníka podľa Richtera podporili 50 exekútorských úradov, ktoré vytvorili pracovné miesta pre 72 mladých nezamestnaných.

V období, keď bol ministrom práce Jozef Mihál, štát podľa ministra práce podporil vytvorenie 52 pracovných miest pre mladých nezamestnaných u 46 exekútorov. Ako uviedol minister práce Richter, pri poskytovaní finančných prostriedkov na vytváranie nových pracovných miest musel rešpektovať zásadu nediskriminácie voči všetkým zamestnávateľom.

Alojz Hlina
Foto: SITA/Ján Slovák

Chronológia odvolávania členov druhej vlády Roberta Fica:
november 2012

V Národnej rade (NR) SR sa 19. a ani 20. novembra 2012 nekonala mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, pretože oba dni sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi podali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS po tom, ako vládny Smer-SD 14. novembra 2012 zablokoval rokovanie mimoriadnej schôdze k stavu v justícii.

Opozícia upozorňovala na to, že justičný systém dlhodobo požíva nízku dôveru verejnosti, prehĺbila sa však najmä po niektorých informáciách, napríklad o rozhodnutí súdu, podľa ktorého má bývalý prezident SR Michal Kováč zaplatiť exšéfovi SIS Ivanovi Lexovi odškodné a ospravedlniť sa mu za výroky o zavlečení jeho syna do Rakúska.

Opoziční poslanci tiež upozornili na trestné stíhanie za film Nemoc tretej moci na podnet sudkyne Heleny Kožíkovej a aj na rozhodnutie súdu, podľa ktorého má generálna prokuratúra Štefanovi Harabinovi zaplatiť 150 000 eur za to, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka neoprávnene zasiahol do jeho práv. Premiér Fico 20. novembra 2012 vyhlásil, že postup Smeru-SD, ktorý zablokoval mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministra spravodlivosti Boreca, je správny. Opozícia podľa neho odvolávanie ministra nemyslela vážne a rokovanie iniciovala samoúčelne, čo vraj potvrdili výroky viacerých opozičných poslancov, ktorí priznali, že by za odvolanie Boreca z funkcie nehlasovali. Fico zdôraznil, že na vyslovenie nedôvery Borecovi neexistujú žiadne dôvody.

september 2013

Pre kauzu kúpy 49-percentného podielu SPP čelil v NR SR návrhu na vyslovenie nedôvery predseda vlády Robert Fico. Mimoriadna schôdza sa začala 17. septembra 2013 a trvala do 19. septembra 2013, no dvojdňová rozprava bola bez Ficovej účasti, bez účasti ministrov i poslancov vládnej strany. Mimoriadna schôdza odvolanie premiéra SR nepriniesla, pád kabinetu podporilo 59 zo 142 prítomných zákonodarcov, 82 bolo proti a jeden sa zdržal.

Opoziční poslanci Ficovi vyčítali, že podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors, ktorá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. Fico označil návrh opozície na jeho odvolanie za absolútne absurdný, podľa opozície však mimoriadna schôdza mala zmysel, Ficovu neprítomnosť na schôdzi opoziční poslanci označili za zbabelosť a aroganciu, podľa nich ukázal slabosť a samotný Smer-SD strach.

október 2013

Mimoriadna schôdza NR SR k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa konala 24. októbra 2013. Vysloviť nedôveru Zvolenskej pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky navrhli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd a pod návrh sa podpísalo 40 zákonodarcov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská však vo funkcii zostala, za jej odvolanie hlasovalo 50 zo 128 prítomných poslancov.

Opozícia, ktorá ministerku Zvolenskú niekoľkokrát pred mimoriadnou schôdzou vyzvala, aby odstúpila, upozornila, že rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie, čím zanedbal svoje povinnosti a ohrozil tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva, poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie.

február 2014

Vládny Smer-SD zablokoval 4. februára 2014 mimoriadnu schôdzu NR SR o predaji emisií počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006 – 2010, keď nezahlasoval za jej program. Ani 13. februára 2014 na ďalšej mimoriadnej schôdzi NR SR neodvolali poslanci premiéra Roberta Fica z postu predsedu vlády SR, za Ficov pád a pád celej vlády hlasovalo 49 zo 128 prítomných zákonodarcov, 78 bolo proti a jeden sa zdržal.

Mimoriadne schôdze iniciovali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. V novembri 2008 ministerstvo životného prostredia a americká „garážová“ spoločnosť Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót oxidu uhličitého typu AAU pre obdobie rokov 2008 až 2012 za cenu 5,05 eura za tonu. V roku 2008 Slovensko v zmysle tejto zmluvy predalo spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisných limitov za približne 75 miliónov eur a ako povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo „na tomto zarobila garážová firma a slovenskí daňoví poplatníci prišli o 47 miliónov eur“.

Ešte v októbri 2008 vtedajší minister životného prostredia o tomto pripravovanom obchode so spoločnosťou Interblue Group informoval vládu SR. Na čele vlády stál vtedy súčasný predseda vlády Robert Fico, ktorý neurobil nič, aby obchod zastavil, aj keď to navrhoval vtedajší minister životného prostredia. Premiér tak nesie zodpovednosť za nevýhodný predaj emisií. Podľa Freša má slovenská strana k dispozícii od orgánov Švajčiarskej konfederácie podrobné informácie o osobách, ktoré zarobili na predaji emisných kvót. Premiér Fico viackrát spochybnil existenciu tohto zoznamu a označil ho za bluf.

marec 2014

Za odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca hlasovalo na mimoriadnej schôdzi parlamentu 50 zo 131 prítomných poslancov, minister teda zostal vo funkcii. Vysloviť nedôveru ministrovi spravodlivosti navrhli opoziční poslanci pre dovolanie, ktoré Borec podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne.

Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD. Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu.

Opozícia zdôrazňovala, že minister nevysvetlil dôvody podania dovolania a pripomínala, že v Olejníkovej kauze v žiadnom prípade nešlo zo strany Boreca o zabránenie justičnému omylu. Borec podal dovolanie, lebo podľa ministerstva spravodlivosti v tejto trestnej veci „prvostupňový aj odvolací súd nevykonali dokazovanie v rozsahu, ktoré je nevyhnutné pre správne rozhodnutie v merite veci“.

30. októbra 2014

Bude sa konať mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. Na mimoriadnu schôdzu pozvali aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku. Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dobroslav TrnkaIvan UhliarikJán RichterJozef MihálĽudovít KaníkMichal KováčRobert FicoZuzana Zvolenská