Dvojnásobný vrah Štefan Szabó pôjde do basy na doživotie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Väzenie, väznica, väzni
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Štefan Szabó pôjde za dve úkladné vraždy a nedovolené ozbrojovanie do väzenia na doživotie.

Rozhodol o tom v stredu Najvyšší súd SR v odvolacom konaní. „Skutky boli vykonané sofistikovane a plánovane, trest im zodpovedá,“ vyhlásila predsedníčka senátu.

Szabó si verdikt nevypočul

Szabó si verdikt osobne nevypočul. Na verejné zasadnutie neprišiel, pričom dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Teraz už odsúdený muž je na slobode, z väzby ho totiž prepustili na jar pre chybu.

„Myslím si, že je to očakávané rozhodnutie. Výrok o treste je celkom určite namieste,“ povedal médiám prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Prokurátor nechcel špekulovať, či sa môže Szabó ukrývať alebo či utiekol. „Z ľudského hľadiska predpokladám, že nastane situácia, keď ho bude potrebné dodať do výkonu trestu,“ dodal. Obhajca Szabóa novinárom na otázky neodpovedal. „Nedohodol som sa s klientom, že by som sa vyjadroval pre médiá,“ povedal.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku 13. mája po druhý raz vymeral doživotný trest pre Szabóa za dve vraždy. Obžalovaný sa odvolal, preto prípad znova riešil najvyšší súd. Prvýkrát ho odsúdil prvostupňový súd na doživotie ešte vlani v októbri.

Koncom apríla sa vrah dostal na slobodu

Najvyšší súd však prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu a nariadil mu zaoberať sa ešte niektorými otázkami, súviseli hlavne s vraždou Tibora Kováča. Najvyššiemu súdu sa tiež zdalo slabé zdôvodnenie doživotného trestu. Špecializovaný trestný súd si preto v máji vypočul manželku zavraždeného Kováča, vypovedali aj traja policajní technici a traja znalci. Najvyšší súd v prvom odvolacom konaní vinu za druhú vraždu Andreja Wolfa potvrdil.

Štefan Szabó sa dostal na slobodu z väzby koncom apríla. Podľa medializovaných informácií pochybili dvaja sudcovia najvyššieho súdu. Doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia dostal Szabó za vraždy dvoch mužov, ktorým dlhoval peniaze. Mŕtvolu Andreja Wolfa našli v jeho garáži pri záhradnej chate po tom, ako ho zadržali. Zatkli ho krátko po vražde Tibora Kováča z Holiar z okresu Komárno. Kováč prišiel o život v júni 2012 a Wolf je mŕtvy od novembra 2009. Szabóa odsúdili aj za to, že mal nelegálne zbrane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Sz.