Nákup Spartanov je predražený, tvrdí exminister Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo spartan
Ministerstvo obrany chce kúpiť dve lietadlá typu C-27J Spartan. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Nákup lietadiel Spartan ministerstvom obrany je podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka predražený. Ako povedal Galko vo štvrtok na tlačovej besede, kúpa dvoch lietadiel Spartan bola zastretá od začiatku rúškom tajomstva.

Z celého procesu bola vylúčená verejnosť i členovia brannobezpečnostného výboru. Galko upozornil, že na rozdiel od rezortu obrany minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že chce zakúpiť lietadlá civilnej letky a zverejnil ceny, podmienky, prišiel na výbor, diskutoval s poslancami. „Glváč vychrlil sumu: jedno lietadlo za 34,5 milióna eur. Predpokladám, že ide o holé lietadlo, lebo hovoril aj o 25 miliónoch na logistickú podporu,“ upozornil Galko.

Podľa neho kúpa nie je výhodná, pretože ministerstvo obrany malo v roku 2010 výhodnejšiu ponuku od toho istého dodávateľa. „Niet dôvodu, aby nakúpil minister lietadlá drahšie. Stačilo by, ak by sa Glváč poradil, stačilo by so mnou,“ vyhlásil Galko s tým, že veľké financie za predražený nákup idú na vrub ministra obrany Martina Glváča, lebo nákup spackal.

Na ministerstve obrany v stredu podpísali zmluvy s talianskou spoločnosťou Alenia Aermacchi na nákup dvoch lietadiel C-27J SPARTAN. Minister obrany Martin Glváč na tlačovej besede informoval, že cenu za jedno lietadlo dohodli na 34,5 milióna eur.

Ďalších 25 miliónov eur bude stáť podpora a výcvik, pričom pôjde o päťročnú logistickú podporu. Minister zdôraznil, že dohodnutá cena je nižšia ako pôvodne vysúťažená v roku 2008. Prvú splátku vo výške 7,5 milióna eur zaplatíme už tento rok, druhú na budúci rok a zvyšok vyplatíme v roku 2016 pri dodaní prvého lietadla. Druhé lietadlo dostaneme v roku 2017. Zmluvy, ktoré na ministerstve obrany podpísali, mali spolu 600 strán.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin GlváčRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR