Prijať Martinskú deklaráciu bol sebavedomý krok, tvrdí Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska je v Poľsku, stretol sa s Komorowským
Prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede po spoločnom rokovaní s prezidentom Poľska pri príležitosti návštevy prezidenta SR v Poľsku. Poľsko, Varšava, 15. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Prijatie Martinskej deklarácie si pripomíname ako sebavedomý krok v našich moderných dejinách.

Vyhlásil to pri príležitosti 96. výročia prijatia tohto dokumentu prezident SR Andrej Kiska. Bez tohto dokumentu by podľa Kisku vyhlásenie spoločného štátu Čechov a Slovákov v októbri 1918 nebolo úplné a účinné.

„Martinské udalosti sa odohrávali nezávisle od pražských a deklarácia sa stala dôležitým dokumentom našich dejín aj vzniku novej republiky,“ uviedol prezident v stanovisku k výročiu Martinskej deklarácie, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca prezidenta Roman Krpelán.

„Náš národ prostredníctvom reprezentantov združených v novovzniknutej Slovenskej národnej rade formuloval rozhodnutie opustiť príslušnosť k Uhorsku, uplatniť si svoje právo na sebaurčenie a aktívne vytvárať a žiť svoje vlastné dejiny,“ dodala hlava štátu.

Vydaním Martinskej deklarácie sa 30. októbra 1918 politickí zástupcovia Slovákov prihlásili k vzniku Československej republiky, ktorú o dva dni skôr, 28. októbra, vyhlásili v Prahe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska