Galko: Gašpar by sa mal miesto politizovania venovať polícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajti dostali nové autá, ide o najväčšiu výmenu v histórii
Akékoľvek informácie, ktoré by mohli pomôcť pri jeho vypátraní, možno oznámiť na linke 158. Foto: ilustračné, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Policajný prezident Tibor Gašpar by sa mal podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) namiesto politizovania radšej venovať polícii, informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Galko tým reagoval na stredajšie vyhlásenia Gašpara, podľa ktorých sú Galkove vyjadrenia o tom, že pri zásahu obvineného policajta Ľuboša T. zomrel mladý človek, len hrubým zneužívaním v politickom súboji.

„Snaha poštvať voči mne policajtov je zbytočná. Dobre totiž vedia, že práve ja som sa ich niekoľkokrát zastal a som pripravený urobiť tak v každom opodstatnenom prípade,“ povedal Galko. Zároveň pripomenul trestné oznámenia, ktoré podal v súvislosti s nasadením skrytých kamier na 150 bratislavských príslušníkov pohotovostných motorizovaných jednotiek ich nadriadenými i na mediálne upozornenia, že elitní policajti – ochrankári nemajú robiť zvereným osobám sluhov a vynášať im smeti či venčiť psov.

Nebol vypočutý ani jeden priamy svedok

„Vážim si prácu slušných a čestných policajtov a som presvedčený, že ich je väčšina. Avšak o jednotlivých zlyhaniach budem verejne hovoriť a naďalej ich budem pranierovať,“ povedal Galko. Ako ďalej zdôraznil, v aktuálnej kauze brutálnych zásahov bratislavského policajta nikdy nehovoril o kolektívnej vine policajtov a naďalej trvá na tom, že sa mu prihlásil očitý svedok incidentu spred štyroch rokov.

Podľa Galka ho svedok informoval, že počas policajného zásahu v roku 2010 skolaboval a následne zomrel mladý človek s chorým srdcom, ktorému nebola poskytnutá okamžitá prvá pomoc s odôvodnením, že len simuluje. Táto verzia sa podľa Galka diametrálne líši od oficiálnej verzie polície.

„Dodnes nebol vypočutý ani jeden priamy svedok incidentu. Aká je to potom kontrola,“ pýta sa Galko s tým, že odporúča policajnému prezidentovi, aby sa namiesto politizovania vrátil k svojej práci, ktorá spočíva v správnom vedení, motivovaní a kontrole policajného zboru.

Tibor Gašpar
Foto: SITA/Gabriel Kuchta

Začal sa hon na bosorku

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara polícia v septembri 2010 zastavila v Petržalke auto s poškodeným predným nárazníkom. Vodič vozidla sa vraj policajtom priznal, že berie marihuanu, začal sa triasť a neskôr stratil vedomie. „Policajti privolali záchranárov a začali ho oživovať masážou srdca a dýchaním z úst do úst,“ povedal.

Po príchode záchranárov mladého muža podľa neho odviezli do nemocnice, kde asi po hodine umrel na zástavu srdca. „V súvislosti s týmto úmrtím nebola podaná žiadna sťažnosť, žiadne trestné oznámenie,“ konštatoval Gašpar. Zároveň dodal, že sa obáva, že sa začal hon na bosorku a že z obvineného policajta spravia ľudia vraha.

Ľuboš T. sa pred niekoľkými dňami objavil na videu, ktoré zachytáva časť zákroku bratislavských policajtov voči žene pri cestnej kontrole. Prípadom sa v utorok zaoberal parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu. Policajt sedí vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováĽubomír GalkoĽuboš T.Tibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR