SIS žiadala o vyše 200 odpočúvaní, súdy viackrát nesúhlasili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odpocuvanie
Foto: ilustračné, rafayhackingarticles.net

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Slovenská informačná služba podala na súdy v minulom roku 235 žiadostí o povolenie na odpočúvanie.

Vo viacerých prípadoch súdy nesúhlasili

Sudcovia vydali 230 súhlasov na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), päť žiadostí SIS-ke odmietli. Vyplýva to zo Správy o činnosti SIS v roku 2013, ktorú zverejnila tajná služba na vlastnej webstránke.

Pri 217 prípadoch odpočúvania sa potvrdili podozrenia, pre ktoré ITP nasadili. V 13 prípadoch sa očakávaný výsledok nedostavil. Slovenská informačná služba vo výročnej správe pripomína, že ITP nepoužíva primárne v trestnom konaní, keďže SIS nie je podľa našich zákonov orgán činný v trestnom konaní. „Výsledky použitia ITP odstupuje SIS orgánom činným v trestnom konaní na ďalšie využitie,“ konštatuje správa.

Odpočúvanie musí byť zákonné

SIS môže pri plnení svojich úloh používať ITP, avšak len za podmienok ustanovených zákonom. Na toto zákonné oprávnenie treba písomný súhlas zákonného sudcu. ITP pritom možno použiť len na nevyhnutný čas, najdlhšie na šesť mesiacov.

Lehota začína plynúť dňom udelenia súhlasu sudcu. Ak je nevyhnutné použiť naraz alebo postupne niekoľko druhov ITP, každý z nich možno použiť len v rozsahu výslovne udeleného súhlasu. Ak sa má ITP použiť v miestach, ktoré nie sú verejne prístupné, sudca na to musí dať zvlášť súhlas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba