Voľby separatistov na východe Ukrajiny podporuje aj Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine
Ukrajinský vojak hádže v Kyjeve hlasovací lístok do volebnej urny. Podľa posledných prieskumov preferencií má najvyššie šance na víťazstvo vo voľbách proeurópska strana terajšieho prezidenta. Foto: SITA/AP

LUHANSK 31. októbra (WEBNOVINY) – Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky sa pripravujú na nedeľňajšie parlamentné voľby, a to aj napriek odmietavému postoju OSN, EÚ i samotnej ukrajinskej vlády, od ktorej sa separatisti dištancovali v apríli. Podporu hlasovaniu v takzvanom Novorusku naopak vyjadrilo susedné Rusko.

Všetky správy o situácii na Ukrajine nájdete

—-> TU.

Samozvaní lídri okrem iného sľubujú obyvateľom východoukrajinských regiónov zlepšenie sociálnej situácie a v spolupráci s Ruskom zabezpečenie energetickej sebestačnosti. Tamojšie povstalecké úrady ešte začiatkom októbra oznámili plány založiť vlastné centrálne banky a daňové úrady.

Pred týždňom taktiež odmietli zmenu na zimný čas, čím sa symbolicky priblížili k Moskve. Pripravuje sa taktiež novoruská hymna. Úrady napriek absencii voličských zoznamov pripravujú milióny hlasovacích lístkov. Hlasovať bude údajne možné aj cez internet. V Donecku dominujú komunisti, ktorí podporujú súčasného premiéra Aleksandra Zacharčenka.

Regióny sa stali dejiskom bojov

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí. Ukrajinský parlament následne schválil priznanie osobitného štatútu obom separatistickým oblastiam, ktorý má dočasne rozšíriť ich autonómiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať