Slovensko a krajiny V4 chcú vidieť západný Balkán v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lajcak kurz schetyna
Zľava: Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Rakúska Sebastian Kurz a minister zahraničných vecí Poľska Grzegorz Schetyna na TB počas stretnutia ministrov zahraničných vecí V4 a západného Balkánu v Bratislave. Bratislava, 31. október 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Slovensko a zoskupenie V4 sú najsilnejšími podporovateľmi rozšírenia Európskej únie o krajiny západného Balkánu.

Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie po piatkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí V4 a západného Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko a Kosovo), ktoré sa uskutočnilo v Bratislave aj za prítomnosti rakúskeho ministra zahraničia Sebastiana Kurza a budúcej šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogherini.

Lajčák chce spraviť všetko pre vstup krajín do Únie

Fakt, že chceme balkánske štáty v EÚ, však podľa Lajčáka neznamená, že sme zástancovia znižovania kritérií potrebných pre vstup do Únie. „My budeme robiť všetko pre to, aby tieto krajiny vstúpili do EÚ čo najskôr po splnení všetkých potrebných kritérií,“ uviedol Lajčák. Štátom západného Balkánu ponúkame podľa Lajčáka predovšetkým naše skúsenosti z procesu európskej integrácie.

„Naša konkrétna skúsenosť je niečo, čo sa nedá naučiť v učebniciach. Sme ochotní zdieľať tieto naše skúsenosti s našimi partnermi,“ dodal slovenský minister s tým, že ak oni ukážu pevnú politickú vôľu prijímať nevyhnutné opatrenia a angažovať sa v procese reforiem, reakcia EÚ bude pozitívna. V EÚ chceme pritom podľa Lajčáka vidieť aj Kosovo, ktoré Slovensko oficiálne neuznáva. „Oficiálna pozícia Slovenska nie je prekážkou podpore v európskom smerovaní Kosova,“ poznamenal Lajčák.

Minister zahraničia okrem iného potvrdil slová nového predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera, že počas najbližších piatich rokov sa EÚ rozširovať nebude. Šéfa diplomacie Bosny a Hercegoviny Zlatka Lagumdžiju takéto prognózy nesklamali.

Dohoda o Západobalkánskom fonde

„Samozrejme, že by sme uvítali, keby sme o tri – štyri roky boli členmi EÚ, ale máme toľko práce, ktorú musíme urobiť,“ myslí si Lagumdžija, podľa ktorého budú potrebovať aj viac ako päť rokov. Podobne to vidí macedónsky minister Nikola Poposki. „Nedemotivuje nás to, ale sme si vedomí toho, čo ešte musíme dosiahnuť. Musíme splniť sľuby, ktoré sme dali.“

V Bratislave sa predstavitelia krajín západného Balkánu dohodli aj na vytvorení Západobalkánskeho fondu so sídlom v albánskej Tirane, ktorý bude fungovať na princípoch Medzinárodného vyšehradského fondu. „V4 je pripravená pomôcť pri etablovaní tohto fondu aj finančnou pomocou vo výške viac než 80-tisíc eur,“ dodal Lajčák.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí V4 s predstaviteľmi krajín západného Balkánu je najväčším podujatím, ktoré sa koná počas slovenského predsedníctva vo V4.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka